НБУ скоротив кількість системних банків до трьох

Читать на русском
З 1 січня 2019 року норматив миттєвої ліквідності (Н4) для системних банків має бути на рівні не нижче 30%, у той час як для інших банків цей показник встановлений на рівні не менше 20%.
Национальный Банк

Національний банк України визначив «ПриватБанк», «Ощадбанк» і «Укрексімбанк» як системно важливі й встановив для них спеціальні значення економічних нормативів.

Про це повідомляється на сайті Національного банку, передає «Слово і Діло».

На сайті НБУ повідомляється, що з 1 січня 2019 року норматив миттєвої ліквідності (Н4) для системних банків має бути на рівні не нижче 30%, у той час як для інших банків цей показник встановлений на рівні не менше 20%.

З цієї дати сістмно важливі банки також повинні дотримуватися нормативу максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) на рівні не вище 20%. Для інших банків цей показник становить не більше 25%.

За словами фінансового аналітика, керівного партнера інвестиційної компанії Capital Times Еріка Наймана, це обмежить їхню агресію на ринку. «В першу чергу мінус для «Привата», у якого було занадто багато кредитів інсайдерам», – вважає Найман.

Крім того, з 1 січня 2020 року на системно важливі банки накладено зобов'язання формувати буфер системної важливості, що розраховується залежно від загального обсягу ризику відповідно до інструкції НБУ про регулювання діяльності банків.

Запроваджені зміни в НБУ пояснюють значним впливом системно важливих банків на фінансову стабільність держави.

Відзначимо, що методологія НБУ визначає банк як системно важливий, якщо низка його показників перевищує середньоарифметичний показник системної важливості відповідних банків. Серед таких критеріїв – обсяг загальних активів, обсяг коштів клієнтів, а також коштів у інших банках та отриманих у інших банків, обсяг кредитів у промисловість, сільське господарство та будівництво.

«ПриватБанк» (Дніпропетровськ) працює на ринку України з 1992 року і є найбільшим банком за обсягом активів. Ключовими акціонерами банку є Геннадій Боголюбов та Ігор Коломойський, що володіють прямо та опосередковано по 45% капіталу банку.

«Державний ощадний банк України» («Ощадбанк») зареєстровано Національним банком України 31 грудня 1991 року. 100% акцій банку належать державі.

«Укрексімбанк» працює на ринку України з 1992 року і є однією з найбільших фінустанов за обсягом активів. 100% акцій банку належать державі.

Раніше повідомлялося, що НБУ підрахував втрати України від зниження експорту в Росію. Нацбанк також спрогнозував зниження експорту з України в Росію на 30%.

Нагадаємо, що прокуратура Києва проводить розслідування зловживань з боку топ-менеджменту Національного банку України під час надання 4 комерційним банкам рефінансування, кредитів для збереження ліквідності та стабілізаційних кредитів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: