Росія почала готувати захоплення Криму відразу після розпаду СРСР – ГУР

Читать на русском
Точкою неповернення для Москви став 2008 рік, коли Україна долучилася до плану дій щодо членства в НАТО.
Вадим Скібіцький

Російська Федерація почала готувати захоплення Кримського півострова відразу після розпаду СРСР.

Про це на засіданні комітету з питань нацбезпеки та оборони заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Вадим Скібіцький, повідомляє «ЛІГАБізнесІнформ», передає «Слово і Діло».

«Озброєна агресія Росії проти України була завчасно спланованою й добре підготовленою операцією. Фактично її підготовка почалася відразу після того, як розпався СРСР. 21 травня 1992 року Держдума Російської Федерації ввела в дію постанову, в якій акт передачі Кримської області до складу УРСР був визнаний антиконституційним», – сказав він.

А вже 9 липня того ж року Держдума ухвалила постанову, якою затверджувався російський федеральний статус Севастополя. Підписання договору про дружбу та співробітництво 21 травня 1997 року стало базовим щодо розподілу Чорноморського флоту. Однак і після цього Росія не залишила спроб захопити Кримський півострів.

За словами Скібіцького, «точкою неповернення» для Москви став 2008 рік, коли Україна долучилася до плану дій щодо членства в НАТО. «У квітні 2008 року, коли проходив саміт НАТО в Бухаресті, президент Путін заявив, що Україна – це не держава. Частина її території – це Східна Європа, а інша частина, значна, подарована Росією. Якщо Україна піде до НАТО, то без Криму та Сходу вона просто розпадеться. Таку риторику президента підтримала й Держдума РФ, яка звернулася до президента та уряду щодо активізації захисту прав співвітчизників в Україні», – зазначив він.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк заявив, що Україна Крим не віддастьСказано 3 березня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

У ГУР зазначили, що саме це звернення згодом і розв'язало руки російським військам у Криму. Так, у червні 2006 року був здійснений перший акт агресії проти України в Криму. «Російські війська захопили українські навігаційно-гідрографічні об'єкти. Це був перший сигнал», – пояснив Скібіцький.

Росія окупувала Автономну республіку Крим в 2014 році. Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму та Севастополя Росією. Ключові міжнародні організації, в тому числі Генеральна асамблея ООН, засудили дії Росії й назвали анексію та окупацію Криму незаконною. Проти РФ були запроваджені економічні санкції.

Раніше секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Турчинов заявляв, що питання окупованих територій буде відкритим до повного їх звільнення. РФ за час анексії змогла перетворити Крим на військову базу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: