Наступник Шокіна: хто влаштує Банкову на посаді генпрокурора? Експерт

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Для Порошенка думки Заходу в питанні відставки Шокіна не є визначальними.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, аналізуючи інформацію про те, що в ГПУ не виключають, що Шокін залишиться на посаді.

«Немає політичного рішення про його відставку в контексті нинішньої політичної кризи. На сьогодні є інформація, що крім того, що Шокін таки написав заяву, він пішов у відпустку. Звільнити людину з відпустки неможливо. Хто буде його наступником на посаді генпрокурора, сказати складно. Очевидно, що не кожна кандидатура пройде через парламент», – розповідає Кулик.

Як відзначив експерт, обіймати посаду в. о. генпрокурора в той час, коли потрібна реформа ГПУ, коли потрібно звітувати про розслідування, починаючи вбивствами на Майдані та закінчуючи останніми корупційними справами, недоцільно.

Річниця роботи Шокіна: як виконує свої обов'язки генпрокурор?«Слово і Діло» вирішило дізнатися, як виконує свої обіцянки генпрокурор та чи збереже він посаду.

«Зараз є вибір: або повернути Шокіна та затягнути паузу до вересня, або змінити його не на в. о., а на повноцінного генпрокурора. Але це дуже важко через парламент», – пояснив політолог.

Як підкреслив він, для Президента думки Заходу не є тим аргументом, які визначають його остаточне рішення.

«Генпрокурор набрав на себе максиму негативу. Його не сприймають на Заході та в українському середовищі, серед експертів, правозахисників і, за великим рахунком, він свою справу вже зробив», – вважає Віталій Кулик.

Однак, за його словами, Порошенку потрібен генпрокурор, який максимально чутливо реагував би на позицію Банкової.

«Під це будуть підбирати кандидатуру. Сакварелідзе не буде очолювати Генпрокуратуру. Каська підтримує Захід, але не підтримає ВР», – констатував політолог.

Нагадаємо, що 16 лютого генпрокурор Віктор Шокін погодився піти з посади та, як повідомлялося, передав Президенту України Петру Порошенко заяву про відставку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: