Демчишин придумав, як відібрати «Західенерго» у Ахметова

Читать на русском
У разі продажу мажоритарним акціонером своїх акцій третій особі він має право примусити інших акціонерів продати акції за такою ж ціною і в такі ж терміни.
Володимир Демчишин

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин запропонував на законодавчому рівні запровадити принцип Drag-along при приватизації блокуючих пакетів компаній, що генерують електрику.

Про це пише «Дело», повідомляє «Слово і Діло».

«Якби провести через закон право, щоб той, хто купить 25%, за тією ж самою ціною міг докупити 75%, які є у ДТЕК, купити у них автоматично. Це вирішило б усі проблеми», – сказав міністр.

Суть принципу Drag-along полягає в наступному: в разі продажу мажоритарним акціонером своїх акцій третій особі, то він має право примусити інших акціонерів продати акції за такою ж ціною і в ті ж терміни.

Раніше Демчишин наполягав на тому, що частка ДТЕК у тепловій генерації повинна розглядатися як домінуюча на ринку. Аналогічну думку висловили і в АМКУ, виявивши в положенні ДТЕК іта«Енергоатому» ознаки домінуючого. Однак обидві компанії спростовують таку думку комітету.

Демчишин також повідомив, що його відомство запропонує прописати в приватизаційних зобов'язаннях при продажу «Центренерго» зобов'язання купувати вугілля на державних шахтах.

Нагадаємо, в 2016 році Фонд держмайна (ФДМ) планує виставити на продаж Одеський припортовий завод (100%), «Центренерго» (78%), «Донбасенерго» (25%), «ДТЕК Західенерго» (25%), «ДТЕК Дніпроенерго» (25%), «ДТЕК Дніпрообленерго» (25%), «Київенерго» (25%), «Миколаївобленерго» (70%), «Хмельницькобленерго», «Запоріжобленерго», «Харківобленерго» (65%), «Тернопільобленерго» (50%) та «Черкасиобленерго» (46%).

Раніше аналітики висловлювалися за заборону участі росіян у приватизації українського держмайна. За словами голови ФДМ Ігоря Білоуса, російські інвестори не будуть брати участь у великій приватизації. В тому числі він висловився проти можливої ​​участі Костянтина Григоришина, якому може бути цікаво отримання контролю над «Черкасиобленерго».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: