Велика приватизація: чи потрібно забороняти російським компаніям купувати українські держпідприємства?

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

Під час війни заборону на участь у приватизації слід розповсюдити на всі російські компанії.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи інформацію про те, що Верховна Рада може заборонити російським компаніям участь у приватизації.

«Перш ніж забороняти, потрібно чітко виписати умови, але на сьогодні ситуація така, що оптимально було б не працювати лише з тими компаніями, які мають значну державну частку в своїй власності. Через те, що якщо ми працюємо з державними компаніями, то вони іноді можуть за політичних причин йти навіть на власні збитки. З державними компаніями працювати набагато важче», — розповідає аналітик.

Однак, як уточнив екперт, потрібно розуміти, що на сьогодні в РФ де-факто побудований саме державний капіталізм, де жоден великий бізнес не може існувати, якщо в нього немає зв'язків з державою.

«В принципі, на сьогоднішній день під час анексії Криму й військової агресії таку зоборону можна розповсюдити на всі компанії, але потім можна буде робити крок назад й дозволяти приватним російським компаніям так само, як приватним компаніям з будь-якої іншої країни світу, на рівних умовах вести бізнес в Україні», — пояснив Жолудь.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив про намір провести наймасштабнішу за останні 20 років приватизацію. У квітні 2015 року Кабінет міністрів затвердив перелік державних підприємств, які підлягають приватизації цього року. Відомо, що міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус планує виставити на продаж ДП «Укрспирт», ПАТ «Центренерго» та інші компанії.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: