Україна на краю прірви: впасти в безодню або вибратися назовні – Politico

Читать на русском
Всі політичні сили, що входять до парламентської коаліції, хотіли, щоб країну поглинула політична безодня. Але ніхто не міг навіть приблизно відповісти, в якому напрямку країна буде рухатися далі.

Українські лідери були готові відвантажити країну в безодню політичної кризи в момент, коли існують проблеми з валютними резервами, економічні індикатори низькі, а на Сході є всі ознаки посилення російської агресії.

Про це пише в статті для видання Politico Адріан Каратнікі, старший науковий співробітник Atlantic Council, співдиректор програми Ukraine in Europe Initiative, передає «Слово і Діло».

«Останнім часом правляча політична еліта України займалася тим, що у неї найкраще виходить, – поводилася безвідповідально», – пише Адріан Каратнікі.

За його словами, всі політичні сили, що належать до парламентської коаліції, хотіли, щоб країна стрибнула до політичної безодні, не знаючи, де вона приземлиться. Але ніхто не міг навіть приблизно відповісти, в якому напрямку країна буде рухатися далі.

Поштовхом до кризи стало невдоволення прем'єр-міністром Яценюком. «Міністри з числа реформаторів висловлювали невдоволення владним стилем Яценюка та його жорстким контролем над недостатнім темпом реформ. До оточення Президента Порошенко поставилися також незадовільно – мовляв, вони вимагали особливих послуг в інтересах конкретних економічних сил і вимагали нових шефських посад із повноваженнями», – йдеться в статті.

Здається, Порошенко має твердий намір позбавитися Яценюка. Однак джерела в західних столицях і Києві підтвердили, що лідери США та європейських країн поставилися до цього плану несхвально.

Натомість вони передали українському Президенту два побажання. «Перше – включити до Кабінету міністрів побільше незалежних професіоналів і реформаторів, і друге – постаратися уникнути краху уряду та нових виборів», – пише Каратнікі. В іншому разі, нової фінансової допомоги чекати не доведеться.

Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень двох воєнЦей тиждень ознаменувався двома блоками новин. Перший стосувався серйозної кризи в уряді, а другий - обстановки на фронтах, де різко зросла кількість обстрілів.

А додаткові фінанси знадобляться країні вже на початку квітня. «Західні лідери висунули ці вимоги не тому, що підтримують Яценюка, а тому, що знають: період політичної невизначеності може розхитати підтримку подальших санкцій проти Росії», – йдеться в статті.

Судячи з усього, сигнал від західних партнерів був почутий Порошенком і він лишив Яценюка ще на півроку. «За ці півроку мають надійти два додаткових транші МВФ, а ЄС, скоріш за все, в червні вирішить продовжити санкції проти Росії», – йдеться в статті.

На думку автора, якби план Порошенка провалився, в Україні кілька місяців панувала б невизначеність перед достроковими виборами, які принесли б користь популістам.

Нагадаємо, що трохи більше тижня тому на знак протесту проти затягування реформ у відставку подав міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус. Це спровокувало політичну кризу в українському політикумі.

Як повідомлялося раніше, Верховна Рада України не підтримала постанову №4080 про недовіру уряду прем'єр-міністра Арсенія Яценюка. За відповідне рішення проголосували лише 194 народних депутата.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: