ЄС зняв санкції з Лукашенка

Читать на русском
Євросоюз розморозив активи президента Білорусі Олександра Лукашенка та скасував дію санкцій проти ще 170 осіб.

Євросоюз скасував дію санкцій проти 170 громадян Білорусі, серед яких президент республіки Олександр Лукашенко.

Про це в своєму Twitter повідомив брюссельський кореспондент RFE/RL Рікард Йозвяк, передає «Слово і Діло».

Зокрема, Рада ЄС скасувала візові заборони та розморозила активи Лукашенка. «Рішення про зняття частини рестриктивних заходів щодо Білорусі набуде чинності з моменту публікації в Офіційному журналі ЄС 16 лютого», – йдеться в заяві Ради.

Крім того, ЄС зняв санкції з трьох білоруських компаній. При цьому ембарго на поставки зброї та спецтехніки в Білорусь продовжує діяти.

Лукашенко: підключаться американці – в Україні настане мирПрезидент Білорусі Олександр Лукашенко в ході послання до народу і національних зборів заявив про необхідність приєднання США до врегулювання кризи на сході України.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр зазначив, що в ЄС «не такі наївні, щоб вірити, що Білорусь зміниться за один день».

«Ми будемо стежити. Ми можемо визначити це сьогодні словами «критична взаємодія», – додав глава МЗС Німеччини.

Нагадаємо, перші санкції проти білоруських юридичних і фізичних осіб запровадили ще в 2002 році. Це рішення було пов'язане з порушенням прав людини. У 2006 році ЄС посилив санкції, розширивши список громадян Білорусі, яким заборонений в'їзд до ЄС, а також заморозив активи низки чиновників. Після президентських виборів у 2010 році і до 2012 року Євросоюз розширював список чиновників, які потрапили до «чорного списку ЄС».

У жовтні минулого року частину санкцій проти білоруських компаній скасували США. Зокрема, йдеться про компанії «Білорусьнафта», «Белнафтохім» та її філія в США, «Белшина», «Гродно Азот», «Гродно Хімволокно», «Лакофарба», ВАТ «Нафтан», «Полоцьк Скловолокно».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: