Білорусь може опинитися у стані рецесії через війну на Донбасі – експерт

Читать на русском

Економіки країн СНД уповільнюють своє зростання у зв'язку з війною на сході України. У гіршому становищі опиниться Білорусь.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло, коментуючи інформацію про те, що Міжнародний валютний фонд називає конфлікт на сході України основною причиною економічної рецесії в країнах СНД.

«Економічна рецесія в країнах СНД через війну на Сході – передбачуваний наслідок. Близько 70% всього економічного потенціалу країн СНД – це Росія. Природно, що уповільнення російської економіки не могло не позначитися на економіці інших країн. Зараз є тенденція до скорочення активності російського капіталу в цих країнах. Одним з факторів, чому в самій Росії ситуація погіршується, - є необхідність додаткових фінансових внесків у Крим. Звичайно, санкції теж продовжують негативно впливати на економіку», – розповідає Жаліло.

За його словами, найбільш критичною ситуація може виявитися для Білорусі.

«Казахстан з одного боку спирається на Росію, але з іншого – має зв'язки з Китаєм. Країни Середньої Азії меншою мірою залежать від Росії. Кавказький регіон – Грузія, Азербайджан, Вірменія – має локальні проблеми й вирішує їх самостійно. Білорусь у набагато гіршому становищі, оскільки безпосередньо залежить від активності російської економіки», – вважає експерт.

У січні цього року в країни СНД з Росії пішло всього лише $ 495 млн, тоді як у січні 2014 року сума становила $ 1,069 млн.

Оцінки аналітиків і перші підсумки 2015 року свідчать про те, що три «братні» слов'янські республіки – Росія, Україна та Білорусь – проведуть 2015 рік в стані рецесії.

Прогнози МВФ, Світового банку та інших міжнародних інститутів припускають, що найбільшим спад буде в Україні – мінус 5% ВВП, Росія втратить 2,9%, Білорусь – 0,5%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: