Останній рік показав, що Україна може обійтися без російського газу – експерт

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Падіння цін на нафту диктує РФ нові умови гри на енергетичному ринку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр палива та енергетики Олександр Гудима, аналізуючи інформацію про те, що «Газпром» розраховує продавати газ Україні ще 2 роки.

«Нафта диктує РФ свої умови. Ціна на нафту знижується й похідна від нафти, на якій РФ так вперто наполягала впродовж останніх років, що стало її найбільшою помилкою, також диктує ціни, а Україна, виходячи з ціни, яку пропонує Європа, купує європейський газ», – розповідає Гудима.

За його словами, якщо подальші кроки щодо законопроекту, який дозволяє купувати його не на кордоні Україна-ЄС, погодити це на кордоні України з РФ, то цей газ буде ще дешевшим. Але для цього необхідно пройти ще декілька етапів.

«РФ може мріяти, але сьогодні після об'єднання України з ЄС вони втрачають суттєво, в тому числі й прибуток, тому що на продажі російського газу в Україну заробляють не росіяни, а європейці», – пояснює Олександр Гудима.

На його переконання, останній рік показав, що Україна може обійтися без російського газу.

«Україна звільнилася з того зашморгу, в якому перебувала десятки років. Хоча, виходячи з нормальних стосунків, якби не було війни, то російський газ на кордоні Україна-РФ мав би продаватися за ціною 170$ за 1 тис. куб. м», – говорить спеціаліст.

«РФ перебуває в скрутному становищі та переживає не найкращі часи. Виглядає так, що сьогодні весь світ захищається від Росії, в тому числі й в енергетичній сфері», – резюмував Олександр Гудима.

Додамо, що міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин пообіцяв, що Україна домовиться з Росією щодо газу до кінця березня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: