Коболєв пояснив, від чого залежать закупки газу в «Газпрому»

Читать на русском
Глава правління «Нафтогазу України» Андрій Коболєв повідомив, за яких умов Україна купуватиме російський газ.

Голова правління «Нафтогазу України» Андрій Коболєв повідомив, що РФ ще не озвучила Україні пропозицій щодо ціни на імпорт російського газу в першому кварталі 2016 року.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на «УНІАН».

«Зараз переговори з «Газпромом» – це комерційний процес: домовимося – добре, не домовимося – будемо купувати газ в іншому місці. Для нас це буде банальним комерційним рішенням – купувати чи не купувати», – зазначив Коболєв.

Як розповів глава «Нафтогазу», 23 грудня в Берліні на останніх переговорах із «Газпромом» українська сторона озвучила умови, на яких готова відновити купівлю російського газу в першому кварталі 2016 року.

Він підкреслив, що перехід на комерційні відносини з «Газпромом» став можливим після істотного розширення можливостей реверсних поставок для України з боку Європи.

Також Коболєв заявив, що «Газпром» більше не є монополістом на українському ринку й не має того впливу, через який всі вважали, що Україна була «на гачку».

«Все змінилося. Це сталося завдяки реформам у газовій сфері», – заявив він.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв досягнути енергонезалежності за 2 рокиСказано 10 травня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Раніше повідомлялося, що «Газпром» зможе продовжувати продавати свій газ Україні в 2016 році за умови зниження його вартості нижче 200 доларів за тисячу кубічних метрів.

Однак, як вважає експерт з питань енергетики Юрій Корольчук, Україна впевнено крокує від однієї газової залежності до іншої.

«Замість російського «Газпрому» Україна вже потрапила в залежність від європейських посередників, яким переплачує за газ. І Росія цим сьогодні користується, надаючи знижки на газ тим країнам і компаніям, які потім і перепродають цей газ Україні», – аналізує він.

Як відомо, Арсеній Яценюк заявив, що Україна планує закупати в Польщі до 8 млрд куб. м газу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: