Експерт розповів, чи допоможе дружба з Анкарою в деокупації Криму

Читать на русском
Експерт поділився міркуваннями щодо заяви МЗС України про те, що до формату «Женева плюс» потрібно залучити Туреччину.
Ілля Заводовський

Туреччина – це найсильніша чорноморська держава, вона буде захищати свої інтереси, а питання анексії Криму є для неї подразником.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог-міжнародник Ілля Заводовський, аналізуючи інформацію про те, що Україна хоче залучити Туреччину до формату «Женева плюс» для деокупації Криму.

«Дійсно, є причини для того, щоб долучити Туреччину. По-перше, це посилення позицій України перед РФ, оскільки російсько-турецькі відносини дуже напружені. Туреччина давно підтримує позицію кримських татар. Присутність Туреччини на таких переговорах має проукраїнський підтекст, хоча вона й захищатиме там власні інтереси», – розмірковує Заводовський.

Крім того, як наголосив експерт, питання анексії Криму – це подразник в плані безпеки для таких країн, як Румунія й Туреччина.

Два роки окупації: як змінилися макроекономічні показники Криму?Що отримав і що втратив Крим після приєднання до Російської Федерації, та як змінилося життя кримчан у складі РФ.

«Туреччина є найсильнішою чорноморською державою, її сухопутна армія є другою в НАТО, а чорноморська потужність перевищує російську. Тому, звичайно, Росія буде проти такого рішення», – пояснив він.

Чи потрібно це Туреччині? Як пояснив експерт, важливу роль грає фактор ісламу. Туреччина, звісно, є світською державою, але не такою, як європейська демократія. Політика віри грає значну роль. Цей фактор може спонукати Туреччину порушити також і це питання, оскільки на кримськотатарське населення досить сильно тиснуть, а нещодавні заяви ООН стануть тому підтвердженням.

«Окрім того, що це бачать всі, про це говорять на іншому рівні. Це дуже важливо», – зазначив експерт.

«Звичайно, російско-турецькі відносини від цього ускладняться, але вони й зараз перебувають у агресивній стадії. Навряд чи це може зупинити Ердогана», – проаналізував ситуацію Ілля Заводовський.

Нагадаємо, що Президент України Петро Порошенко пообіцяв запропонувати створити міжнародний механізм деокупації Криму. Оптимальним він назвав формат «Женева плюс».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: