Експерт назвав сценарії, на які приречений український уряд

Читать на русском
Політолог поділився міркуваннями щодо зустрічі Президента України з представниками «великої сімки».
Андрій Дуда

Ситуація в уряді – це ще не конфлікт зі спаленими мостами, тому оптимальний варіант для депутатів – домовлятися, навіть попри обапільні претензії.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Дуда, аналізуючи зустріч Президента України з представниками «великої сімки».

«Сьогоднішні заяви після зустрічі з послами G7 – це анонс, який може бути втілений у кількох документах і політичних кроках. Перший – пошук консенсусу щодо конституційних змін у частині децентралізації. Другий – переформатування уряду, але зі збереженням Абромавичуса. Також може буде вирішено питання щодо термінів коаліційної уогди», – розмірковує експерт.

За дужки, на його думку, буде винесено питання щодо Авакова. Ймовірно, що для «БПП» буде принципово його замінити.

«Сьогодні основні політичні сили приречені на консенсус і не мають іншого варіанту. Кожен конфліктний варіант нічого хорошого не принесе. Наприклад, Президент йде на жорсткий конфлікт з Яценюком. Це не матиме успіху, тому що у Порошенка немає стійкої більшості», – вважає Андрій Дуда.

До звіту Кабміну в коаліції ще може статися багато несподіванок – експертПолітолог поділився міркуваннями щодо заяви Юрія Луценка про те, що в «БПП» готові й далі працювати з Яценюком за умови відсутності «битви партійних амбіцій» між прем'єром та більшістю.

«Це ще не конфлікт зі спаленими мостами, але він уже досить жорсткий», – підкреслив експерт.

Щодо сценарію з перевиборами, то це один із можливих варіантів, тим паче, одна зі сторін – «БПП» – навіть лобіює його.

«Але в разі, якщо до виборчої кампанії долучиться Саакашвілі, вони мають шанс набрати до 12%, й не виключено, що тоді буде переформатований парламент. Так, козирі поки у «БПП» і на сьогодні їхнім головним завданням є створення стабільної картинки для Заходу, щоб отримати подальшу фінансову допомогу та підтримку», – проаналізував ситуацію Андрій Дуда.

Як відомо, після зустрічі Президент, прем'єр-міністр і спікер запевнили послів, що вони працюватимуть разом та об'єднають зусилля для проведення реформ у країні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: