Оновлена коаліція обійдеться дешевше, ніж перевибори – експерт

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

Правила гри для нової коаліції можуть змінити, надавши депутатським групам права фракцій.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Цибулько, аналізуючи заяву представників «БПП» про те, що вони готові до перевиборів та зміни уряду.

«Якби перевибори відбулися найближчим часом, структура паламенту змінилася б несуттєво», – констатував політолог.

Насправді, на його переконання, відбудеться просто перезавантаження коаліції й не більше.

«Це набагато дешевший рецепт. Депутати просто мислять витратними категоріями. Верхівка збирає касу й заробляє на цьому, а потенційні учасники виборів рахують, у скільки їм обійдеться мандат. При чому є ще така проблема, як зміна правил гри. А саме – надання депутатським групам прав фракцій. Тоді депутатські групи зможуть повноцінно засновувати коаліцію. Тому що номінально для заснування коаліції потрібно все ж таки 226 голосів. Але на переголосування голоси точно знайдуться», – пояснює експерт.

Ще одних дочасних виборів Ради не буде – ПрезидентПрезидент наголосив, що перезавантаження влади відбулося, й можливе переформатування чекає тільки на уряд, а от коаліція й надалі намагатиметься налагодити ефективну роботу в парламенті.

За його словами, інтрига з виходом Ляшка з коаліції, а потім і з голосуванням за Бюджет якраз є такою страховим тросом для всієї коаліції.

«Коли на нових умовах буде перезаснована коаліція, нехай з меншою кількістю членів, депутатські групи залишаться сателітарними і будуть голосувати, як потрібно Банковій», – резюмував політолог.

Нагадаємо, ще на початку літа Петро Порошенко запевнив, що ще одних дострокових виборів парламенту в Україні не буде. А Яценюк переконував, що між Президентом та ним як прем'єр-міністром не буде жодних протистоянь і боротьби за повноваження.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: