Експерт: нових міністрів потрібно набирати після оновлення коаліційної угоди

Читать на русском
Перед тим, як призначати нових міністрів, потрібно визначити нові пріоритети та завдання для роботи оновленої коаліції, вважає експерт Олег Лісний.
Олег Лісовий

Обговорення кандидатур майбутніх міністрів до оприлюднення завдань за кожним міністерством – те ж саме, що «ставити віз перед кіньми», і виглядає дещо нелогічним.

Таку думку в коментарі From-UA висловив політичний експерт Олег Лісний, передає «Слово і Діло».

Він пояснив, що логічна послідовність дій визначена чинним законодавством і є стандартною для європейських демократій: спочатку звіт уряду, потім оцінка роботи уряду, визначення нових пріоритетів і завдань, а вже потім – оновлення кадрового складу.

Експерт розповів, які зміни можуть внести до коаліційної угодиПолітичний аналітик Павло Нусс вважає, що зміни до коаліційної угоди будуть двох видів – пропрезидентські та пропрем'єрські.

«За оцінками громадських активістів, чинна коаліційна угода виконана на 20-30%, і для цього є як об'єктивні, так і суб'єктивні причини. Депутати скаржаться на низьку якість урядових законопроектів, а уряд - на відсутність підтримки своїх ініціатив у залі парламенту. В результаті страждає виборець, який хоче бачити конструктивну роботу, а не пошуки винних», – зазначив експерт.

За словами Лісного, саме обговорення змісту та пріоритетів для роботи нової коаліції має стати завданням для спеціально створеної робочої групи. І вже під оновлену програму можна набирати її виконавців - міністрів і віце-прем'єрів, резюмував політолог.

Про необхідність оновлення коаліційної угоди раніше заявили фракції «Батьківщини», «Самопомочі» та «Радикальної партії Олега Ляшка». До слова, лідер «радикалів» за умови виконання вимог його фракції готовий знову примкнути до оновленої парламентській більшості. Ляшко також підготував свій проект коаліційної угоди, яку опублікував на своїй сторінці у Facebook нардеп Віктор Галасюк.

Своєю чергою, «Самопоміч» та «Батьківщина» вимагають не лише оновлення угоди, але й відставки всього Кабінету міністрів на чолі з Арсенієм Яценюком.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: