Чого чекати після скасування паперових свідоцтв про власність на нерухомість? Адвокат

Читать на русском
Олександр Готінадвокат

Ці нововведення мають як прогресивну складову, так і потенційні ризики.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив адвокат Олександр Готін, аналізуючи інформацію про те, що в Україні скасовано паперовий документ, що підтверджує право власності на нерухомість.

«Головною перевагою нового порядку реєстрації нерухомості є спрощення процедури реєстрації. Тепер для реєстрації майна та підтвердження права власності, зокрема наявності/відсутності арешту на нерухоме майно, не потрібно ходити зі стосом документів кабінетами. Всі ці процедури можна провести у державного реєстратора, тобто у нотаріуса», – вважає Готін.

Також, на його думку, ще однією перевагою, що дозволяє вирішити значний масив запитань і суперечок з приводу власників нерухомого майна, є конкретизація юридичного факту виникнення права власності.

Право власності на нерухомість виникає з моменту державної реєстрації, якою вважається публікація відповідного рішення на офіційному ресурсі Міністерства юстиції України.

Як розповів адвокат, на тлі таких переваг реформи аргументи критиків виглядають дещо перебільшеними.

«Наприклад, існує думка, що електронні бази даних в Україні є не надто надійними й у результаті зловмисного втручання ззовні вони можуть бути повністю знищені, створивши тим самим внутрішньодержавний колапс. Але сьогодні, як і раніше, вся власність і так відображається в офіційних базах даних і глобальних резонансних випадків їх пошкодження досі не спостерігалося», – говорить експерт.

Крім того, на його думку, вкрай суперечливою видається й думка про те, що через відсутність документа на право власності як такого може початися хвиля рейдерських атак на нерухомість і масове вилучення власності шляхом заволодіння та протиправного використання електронно-цифрового підпису реєстратора або нотаріуса.

«Ці кримінальні випадки будуть не більш частими, ніж є зараз», – проаналізував Олександр Готін.

Додамо, що в листопаді минулого року міністр юстиції Павло Петренко пообіцяв, що після ухвалення пакета законів щодо децентралізації жодних функцій з реєстрації нерухомості та бізнесу Мін'юст виконувати не буде.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: