Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень парламентської роботи

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Ключовим конфліктом тижня стала чергова спроба Президента і прем'єр-міністра переглянути баланс сил.

Конституційні зміни

В рамках заздалегідь обговореного (у тому числі і з західними партнерами) кадрового перетрушування Банкова була б не проти прибрати з поста міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Однак для Яценюка це – ключовий союзник. Подібна ситуація у Президента з генпрокурором Віктором Шокіним: нести важко, а кинути шкода. Ходять чутки про можливість «взаємного розміну». Як би там не було, в такій ситуації прем'єр вирішив «набити собі ціну» – і оголосив про те, що по такому ключовому для Банкової питанню, як децентралізаційної зміни до Конституції, непогано б провести всеукраїнський референдум. Забавно, якщо врахувати, що не так і давно Арсеній Яценюк люто критикував тодішнього президента Віктора Януковича саме за можливість зловживання референдумом при впровадженні конституційних змін. Але хто ж про це пам'ятає?

Є, втім, у діяльності глави уряду і приємні хвилини. Так, саме з його рук перші 25 молодих людей отримали пластикові паспорти нового зразка. Процес пішов!

Вибори мера Кривого Рогу відбудуться 27 березняПозачергові вибори мера Кривого Рогу, як і планувалося, відбудуться 27 березня, вирішили народні депутати.

Пішов він і в Кривому Розі: спікер Верховної Ради Володимир Гройсман підписав закон, що призначає перевибори мера в цьому місті на 27 травня. Справа лише за підписом Президента.

Однак тим часом Генпрокуратура зацікавилася тим, яким же чином один з поборників цього закону, громадянин Костянтин Гришин, не маючи вищої освіти і досвіду служби за плечима, став майором Семеном Семенченко. Настільки, що порушила кримінальну справу за підозрою в підробці документів. За словами нардепа Ігоря Мосійчука, готується подання про позбавлення Семенченка депутатської недоторканності – поряд з уявленнями на Дмитра Лінько та Андрія Лозового і самого Мосійчука. Буде цікаво.

Говорячи про кримінальні справи проти нардепів, не можна упустити казус Андрія Левуса. Спочатку проти цього народного обранця на вимогу його колеги, Василя Німченка з «Опозиційного блоку», порушили кримінальну справу. Причиною стали заклики Левуса заарештувати за сепаратизм Віктора Медведчука. Проте буквально через день замгенпрокурора Касько повідомив Левусу, що справа проти нього закрита, а Левус повторив свої звинувачення на адресу Медведчука і знову зажадав його арешту. Бадмінтон.

Законодавчий тиждень

Тим часом Рада підтримала кілька важливих законів.

Головним з рішень парламенту стали зміни Регламенту ВР. Це була чиста ініціатива Банкової – швидко подана, швидко підписана. Фактично, парламент дозволив сам собі перенести рішення щодо зміни Конституції (в частині децентралізації та виконання умов Мінських угод) на наступну сесію. Більшість фахівців сходяться на тому, що це дуже грубо з правової точки зору, хоча і виправдано з політичною.

Втім, грубо чи ні – може позбавити лише Конституційний суд. А він, добре це чи погано, теж може бути схильний до політичної доцільності, і навряд чи оскаржить рішення парламентаріїв. До слова, однією з важливих новин тижня стало приведення до присяги трьох нових суддів – Віктора Кривенка, Віктора Колесника та Володимира Мойсика.

Новий законопроект №1793 доповнив Кримінальний кодекс України статтею 114-2, яка передбачає кримінальну відповідальність за неякісні закупівлі для армії. Подібні дії будуть каратися позбавленням волі на строк 5-8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися визначеною діяльністю до 2 років.

А Комітет ВР з питань фінансової політики та банківської діяльності запропонував парламенту прийняти за основу законопроект №3555. У ньому прописується процедура реструктуризації боргів юридичних осіб перед банками. Деякі недобросовісні коментатори, не будемо тикати пальцями, встигли заявити, що таким чином «Рада списує борги корпорацій». Брехня для недосвідчених: насправді просто вводить процедуру, за якою банки і юрособи-кредитори можуть домовитися про умови виплати боргу за взаємною згодою.

Валютні кредити: що вирішив Президент?Президент України Петро Порошенко застосував право вето до скандального законопроекту про реструктуризацію валютних кредитів.

Насправді основною причиною галасу навколо цього законопроекту став інший законопроект – №1558-1. Ось він якраз передбачав радикально-популістський крок: перерахунок валютних кредитів фізичних осіб за старим курсом. І він був провалений: Рада навіть не зробила вигляд, що спробувала подолати вето Президента. З необхідних 300 нардепів проголосували лише 54. Купа шуму, «валютні майдани», спроби штурму Ради, скандали, інтриги, розслідування – і ось такий тихий кінець.

Сумна історія трапилася з міністром сільського господарства Олексієм Павленко. Висунула його в свій час на цей пост «Самопоміч», висловлюючи свою незгоду з політикою уряду в цілому, вирішила його відкликати. В принципі, міністр міг би і не погоджуватися, але все ж змирився і написав заяву про відставку. Поки вона, втім, не затверджена парламентом, а отже, Павленко залишається на своєму місці.

Проблеми на південному сході та в Криму

Нарешті, тривожні вісті приходять з окупованих територій. У Криму тривають викрадення кримських татар, а в Донецьку – починається переслідування греко-католиків. У п'ятницю більше 500 чоловік, включаючи заздалегідь «підвезених» автобусами, мітингували під храмом Покрови Пресвятої Богородиці (Донецьк), називаючи греко-католиків «сектантами», звинувачуючи в допомозі ВСУ з «нав'язуванням ідеї незалежної України» і вимагаючи забиратися з міста. Це – дуже тривожний дзвіночок. Якщо за минулі півтора року жертвами ксенофобії терористів і їхніх пособників були, в основному, донецькі протестанти, то зараз ними можуть стати всі, окрім представників Московського патріархату. Також донецький журналіст Олексій Мацука повідомляє про масове «полювання на відьом», що розгорнулося в Донецьку після передбачуваної спроби підриву невідомими пам'ятника Леніну. Зокрема, був затриманий – або, коректніше сказати, викрадений – відомий вчений-релігієзнавець, кандидат історичних наук Ігор Козловський, який залишився в Донецьку заради догляду за хворим родичем.

Звідси висновок – за справами парламентськими і всією мішурою публічної політики ми повинні постійно нагадувати собі, що наша країна перебуває в стані збройного конфлікту, частина її території окупована, а багато громадян перебувають під постійною загрозою терористичного свавілля. Дуже витвережує.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: