Шість українських компаній подали міжнародні позови проти РФ – Зеркаль

Читать на русском
За інформацією МЗС, на даний момент лише шість українських компаній подали міжнародні позови проти Росії.

Заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль заявила, що шість українських компаній подали позови проти РФ в рамках двосторонньої угоди про взаємний захист інвестицій.

Про це вона розповіла в інтерв'ю «Дзеркалу тижня», повідомляє «Слово і Діло».

«За інформацією МЗС, на даний момент є шість позовів, поданих українськими компаніями – «Приватбанком», «Укрнафтою», аеропортом «Бельбек», Stabil, Everest Estate і «Ощадбанком». «Нафтогаз», так само, як і інші компанії, перебуває на етапі підготовки», – заявила Зеркаль.

Як стверджує заступник міністра, цим компаніям допомагають юридичні радники, щоб не припуститися помилок у формуванні міжнародного позову. За словами Зеркаль, українські компанії можуть подавати свої претензії до Росії до Стокгольмського арбітражу та Третейського суду в Гаазі.

«Існують відмінності в процедурах арбітражу в Стокгольмі та Гаазі. Ті, хто подає свої позови, самі вирішують, що їм вигідніше. «Роснефть», єдина російська компанія, що подала позов проти України в рамках цієї угоди (про двосторонній захист інвестицій – Ред.), оскаржує дії нашої країни в Стокгольмі. Аеропорт «Бельбек» та інші українські компанії – в Гаазі», – зазначила вона.

Україна оскаржить у СОТ запроваджене Росією продовольче ембаргоКабмін розглядає можливість подачі до СОТ позову про запровадження продовольчого ембарго з боку Російської Федерації з 1 січня 2016 року.

Також Зеркаль вважає, що Україні не варто брати приклад з агресора й силою відбирати компанії, які належать Росії або її громадянам. На її переконання, боротьба з окупантом має відбуватися у площині міжнародного та національного права.

«Це дуже небезпечний і непродуктивний підхід – закрити, експропріювати, націоналізувати... Позбавлення власності російських інвесторів стане для Росії підставою подати позови до міжнародних судів. І тоді вже Україна буде відповідачем і повинна буде компенсувати втрати тим, хто позбудеться власності на українській території», – пояснила заступник міністра.

Нагадаємо, раніше Президент України Петро Порошенко на своїй прес-конференції анонсував низку державних позовів до міжнародних судів проти Росії за окупацію Криму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: