Згода на умови «Мінська-3» для Донбасу де-факто означає відмову від Криму – експерт

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

«Ми розраховуємо на створення чогось більшого, ніж женевський формат, для того, щоб почати діалог про те, щоб повернути Крим в Україну». Цього року уряд має намір активізувати процес повернення Криму й Президент Петро Порошенко назвав оптимальним формат «Женева+1».

Говорити поки що про створення будь-яких нових форматів не доводиться, оскільки РФ всі 1,5 року відмовляється від будь-яких переговорів із цього питання.

На тлі теми врегулювання ситуації на Донбасі, припинення війни, дипломатичного вирішення проблеми на підставі Мінських домовленостей у всіх виникають питання щодо повернення Криму, оскільки відомо, що реінтеграція півострова винесена за рамки цих домовленостей і там не фігурує. Більше того, РФ систематично відмовляється проводити будь-які обговорення теми Криму. Це викликає критику з боку українського суспільства.

Іслямов розповів про можливі сценарії повернення КримуНа думку організаторів блокади окупованого Криму, мирного сценарію повернення півострова не буде.

Вже зараз представники Держдепу США говорять, що якщо Мінські угоди будуть виконані, це означає скасування основної маси санкцій проти Росії. Залишаться часткові санкції, які були запроваджені після анексії Криму, але вони не настільки значущі, щоб визначати позицію РФ.

Природно, що Президенту потрібно якось на це реагувати, тим більше зараз, коли стоїть питання голосування за Конституцію.

Проблема в тому, що для того, щоб вирішувати цю проблему в дипломатичному ключі, необхідна насамперед наявність самого факту дискусії з цього питання. РФ всі 1,5 року відмовляється від будь-яких переговорів із цього питання, причому в будь-якому контексті.

Виходячи з цього, поки що говорити про створення будь-яких нових форматів не доводиться. Ми маємо справу із заспокійливою риторикою, покликаною забезпечити підтримку політики Президента та створити видимість того, що влада працює з питання Криму.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє в недалекому майбутньому повернути Крим УкраїніСказано 30 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Насправді, ми віддаляємося від повернення Криму, якщо йдемо на врегулювання війни на Донбасі за нинішніми умовами.

Відзначимо, що у вересні минулого року Президент України Петро Порошенко заявив, що Крим у недалекому майбутньому буде українським.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: