Лондонський суд: Путін може бути причетним до вбивства Литвиненка (доповнено)

Читать на русском
У результаті публічного дізнання суддя Високого суду Лондона заявив, що президент Росії Володимир Путін, імовірно, причетний до загибелі колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка.

Суддя Вишого суду Лондона сер Роберт Оуен за підсумками публічного дізнання назвав винних у вбивстві колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка.

Про це написав у Twitter кореспондент The Guardian Люк Хардінг, повідомляє «Слово і Діло».

«Суддя Вищого суду Лондона сер Роберт Оуен вважає, що підприємець Дмитро Ковтун і депутат Держдуми РФ Андрій Луговий вбили Литвиненка, «діючи під керівництвом ФСБ», – написав він.

Також, як стверджує кореспондент The Guardian, суддя повідомив, що ця операція була схвалена на той момент главою спецслужби Миколою Патрушевим і президентом РФ Володимиром Путіним.

«Доповідь Оуена набагато різкіша, ніж ми очікували. Його висновок про те, що президент Путін «можливо схвалив» вбивство Литвиненка, заснований на секретних свідоцтвах, отриманих від урядових органів Великобританії, в тому числі від колишнього роботодавця Литвиненка, МІ-6 (Державний орган зовнішньої розвідки Великобританії – Ред.)», – повідомив Люк Хардінг.

Своєю чергою, Андрій Луговий назвав ці звинувачення абсурдними. «Звинувачення на мою адресу абсурдні. Як ми й очікували, сенсації не сталося! Озвучені сьогодні результати розслідування вчергове підтверджують антиросійську позицію Лондона, зашореність і небажання англійців встановити справжню причину загибелі Литвиненка», – заявив він.

Вдова Олександра Литвиненка Марина закликала до «негайного вигнання» всіх російських розвідників із Великобританії, у тому числі російського посольства. Крім того, вона вимагає запровадити санкції індивідуально проти Путіна та Патрушева, а також заборонити їм в'їзд до Великобританії.

Як відомо, в 2001 році Олександр Литвиненко отримав політичний притулок у Великобританії через те, що на території РФ зазнавав переслідування правоохоронних органів. Перебуваючи в безпеці, колишній співробітник ФСБ неодноразово критикував Путіна та інших представників російської влади.

Нагадаємо, Олександр Литвиненко загинув від отруєння полонієм 23 листопада 2006 року. 1 листопада того ж року він зустрічався з Андрієм Луговим і Дмитром Ковтуном в готелі Millenium. Під час зустрічі вони пили чай, який, імовірно, й був отруєний полонієм.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: