«Чорний день» для Путіна: резервів РФ вистачить лише на 2016 рік – експерт

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

У суботу, 16 січня, з Ірану були зняли міжнародні санкції. Скасування санкцій дозволяє Ірану отримати доступ до $50 млрд, які були заморожені на його рахунках, збільшити експорт нафти й фактично повертає Тегеран на світовій сировинний ринок. Очікується, що перші танкери з іранською нафтою відправляться з країни вже сьогодні, 18 січня. Серед аналітиків існує думка, що настав «чорний понеділок» для Кремля.

Те, у що було складно повірити ще кілька місяців тому, може вже незабаром стати реальністю. Ціна на нафту може впасти до $20 за барель.

Іран може досить серйозно та досить швидко збільшити обсяги до 6 млн барелів на день. Знадобляться інвестиції, але вони точно будуть. Іран швидко стане серйозним гравцем. З виходом Тегерана на ринок світові ціни на нафту можуть встановитися на рівні $20 за барель. Ще три місяці тому в це було складно повірити, але зараз це цілком може стати реальністю.

«Чорні дні» Росії настали. Радянський Союз розвалився при $17 за барель. Це була вбивча ціна для СРСР. Зараз прогнози наближаються до $20 за барель.

Нинішні ціни на нафту вже створили дуже серйозні проблеми для економіки РФ, що видно за курсом рубля. Поки ще працюють запаси та резервні фонди, які в них є. Однак, за прогнозами, резервів Росії вистачить лише на 2016 рік. Російська економіка не розрахована на такі низькі ціни на нафту.

Саме через це різко активізувалися переговори щодо України. РФ робить усе, щоб домогтися зняття санкцій. Вельми сумнівно, що Путін відступить повністю, оскільки на кону стоїть питання виживання політичної еліти. Проте є надія, що РФ буде зараз податливішою в переговорному процесі.

Відзначимо, у Світовому банку вважають, що середня ціна на нафту в 2016 році може знизитися на $10 через зняття міжнародних санкцій з Ірану.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: