Звільнений Іран: реакція світу і прогнози експертів

Читать на русском
В очікуванні дешевої нафти внаслідок зняття санкцій з Ірану істотно впали індекси декількох фондових бірж.

Іран знову став гравцем на енергетичному ринку, де раніше його можливості були сильно обмежені, але часткове зняття санкцій не вирішить економічних проблем країни.

Про це в інтерв'ю «DW» розповів експерт з питань безпеки та контролю над озброєннями берлінського Фонду науки і політики (SWP) Олівер Майер, пише «Слово і Діло».

На його думку, пройдуть роки, перш ніж інфраструктура Ірану буде готова для збільшення обсягів нафтовидобутку. Нагадаємо, відразу після зняття частини міжнародних санкцій міністр нафти Ісламської Республіки Біжан Зангане заявив про плани в найближчі 7 місяців збільшити експорт нафти на 1 мільйон барелів щодня.

Іранський цугцванг Путіна: як Росія отримала ще один фронт протистояння із ЗаходомСанкції – не єдина зброя в економічному арсеналі країн Заходу, які вони використовують для приборкання агресивних дій РФ. Козирем в рукаві виявилася домовленість 6-ти великих країн з Іраном щодо зняття економічних санкцій.

У відповідь на рішення про зняття санкцій з Ірану істотно змінили свої позиції фондові ринки Персидського заливу. Так, індекс акцій саудівської біржі Tadawul, яка є 11-ю найбільшою в світі за капіталізацією, впав на 7%, а торги на біржі Кувейту опустилися на рівень 2004 року.

Завтрашній понеділок більшість аналітиків називає «чорним» для економіки Росії, яка і так переживає складні труднощі через падіння цін на нафту. Дешева нафта змушує Іран, Ірак і Саудівську Аравію битися за ринки збуту, нарощуючи її видобуток, тим самим відбираючи ринок у Росії.

Вражаюче, але на тлі всіх подій, що відбуваються, міністр економічного розвитку РФ Олексій Улюкаєв зберігає бойовий оптимізм і навіть прогнозує зміцнення рубля внаслідок стабілізації ринку, яка має відбутися вже у квітні.

Санкції з Ірану будуть знімати поступово. Дія всіх санкцій буде припинена через 8 років, каже Олівер Майер. Якщо Іран порушить домовленості, нові обмеження вводитися не будуть. У силу вступлять санкції, які діяли раніше, і для їхнього введення не буде потрібно нової офіційної постанови, резюмував експерт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: