Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень ворожих обіймів

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Тиждень різдвяних свят був тихим навіть відносно новорічнго. Падав торішній Брент, політики пили коктейлі в теплих краях, життя йшло своєю чергою.

На самому початку тижня розкрилася Велика Зрада. У свіжому ухваленому Бюджеті на 2016 рік виявлена невідома раніше поправка, яка відкладала ще на рік подачу чиновниками електронних декларацій про доходи. Це багатогранно обурливо: по-перше, це явний реверанс перед корупціонерами, по-друге, ставить під загрозу введення в дію безвізового режиму між Україною та ЄС, по-третє – сам факт того, що в Бюджеті утворюються такі «закладочки», що стали сюрпризом навіть для тих депутатів, що приймали Бюджет, якось не дуже радує.

Гройсман прокоментував скандальну поправку до Бюджету-2016Голова ВРУ Володимир Гройсман заявив, що найближчим часом поправку щодо відтермінування запровадження електронних декларацій скасують.

Кінець у мотузочки знайшовся швидко: попрацював Бюджетний комітет, а саме – нардеп Мисик. У всякому разі, формально: за версією відомого журналіста Дениса Бігуса, реально за нею стояв екс-регіонал (нині – в «Волі народу») Андрій Деркач. Дуже на те схоже, враховуючи, що сам Деркач заявив – мовляв, поправку Мисика гаряче підтримую, оскільки, увага – електронне декларування доходів чиновників є крок до створення поліцейської держави!

Поправку скасують, благо, для цього особливих зусиль не потрібно. Але сімптомчік яскравий.

Тим часом успішно просувається розслідування справи про збиття Boing-777 над територією Донецької області. Експерти з журналістського проекту Bellingcat передали в прокуратуру Нідерландів список російських військових, на їхню думку, причетних до збитого літака. За словами глави проекту Еліота Хіггінса, йдеться про список з військовослужбовців російської 53-ї бригади, з яких 20 причетні до операції по збиттю літака та евакуації «Бука», який його збив. «Зараз адвокат Джеррі Скіннер йде в Європейський суд з прав людини зі справою проти РФ і Путіна особисто у відношенні того, що сталося з МН17 і щодо російського втручання в Україну. Також повинна бути публічність у відношенні того, що зробила Росія, щодо того, що Росія постійно бреше відносно МН17», – говорить Хіггінс.

А тим часом Україна завершує підготовку власного позову проти РФ до Міжнародного суду ООН. За словами міністра юстиції Павла Петренка, Росія повинна відповісти за порушення Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму.

З позитивних новин тижня треба відзначити підписання Петром Порошенком законопроекту, який робить довідки переселенців з Криму і зони АТО безстроковими. Таким чином, сотні тисяч людей позбавляються від зайвої паперової тяганини і ліквідується ще одне корупційне віконце. А от законопроект про створення Державного бюро розслідувань президент поки підписувати не став. Причина, швидше за все, впирається в головну проблему Петра Олексійовича: кадрову. Питання в тому, кого можна визначити в керівники оного Держбюро, поки висить у повітрі.

У соцмережах тим часом вирували відразу два скандали. По-перше, навколо компанії Coca-Cola, російське представництво якої пішло на поводу у російської же аудиторії і додало на карту РФ на сайті компанії Крим. Невдовзі видалило, але «осад залишився». Вітчизняні активісти почали було закликати переходити на Pepsi, та ось невдача: у тих в російському представництві та ж історія. Взагалі існування окремих карт «для світу» і «для російського представництва» – загальна практика для багатьох міжнародних компаній, але Coca-Cola примудрилася це боляче невдало засвітити.

«Зрада наближається»: українців обурив російський Крим на карті Coca-ColaСоцмережі жваво обговорюють опубліковану російським спільнотою Coca-Cola карту Російської Федерації з включеним у неї включеним Кримом.

Другим став скандал з росіянкою Анастасією Леоновою, заарештованою СБУ 10 грудня – в день розгрому «групи Лісника». За версією її захисників з числа російських опозиціонерів і співчуваючих українців, дівчину «взяли» незрозуміло за що, з безліччю процесуальних порушень, і вся її вина – в тому, що воювала за Україну в складі батальйону «Азов». Однак сам «Азов» від дівчини відхрещується. Поки що у цій справі недостатньо подробиць: свята, і свою позицію СБУ не озвучує. Спиратися ж тільки на дані третіх осіб з соцмереж – навряд чи надійно.

Наостанок, важливо зауважити: на цьому тижні остаточно стало ясно, що примирливий тон російських медіа на адресу вчорашніх «бандерівців і карателів» – не тимчасове явище, а стратегія. Що цікаво, їй передувала потужна передноворічна атака на акаунти популярних проукраїнських блогерів в соцмережах, в результаті якої безліч з них виявилися забанені. Схоже, нас чекає нова цікава гра в «ми один народ».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: