Експерт: електоральну нішу «Народного фронту» може зайняти партія Саакашвілі

Читать на русском
Електоральну нішу «Народного фронту» може успішно зайняти нова партія на чолі з надзвичайно популярним у народі головою Одеської ОДА Міхеілом Саакашвілі.
Олександр Радчук

У 2016 році на Україну очікує новий сплеск партійного будівництва.

Про це йдеться у авторському матеріалі політолога Олександра Радчука, пише «Слово і Діло».

Зокрема, йдеться про електоральну нішу «Народного фронту», яку може успішно зайняти нова партія на чолі з надзвичайно популярним у народі головою Одеської ОДА Міхеілом Саакашвілі, аналізує Радчук.

Разом з тим, також виникне попит на непопулістські проекти, такі, як «Сила людей» і «Демальянс». Автор зазначає, що поки лідери цих партій можуть іти в загальному тренді політичних процесів, натомість їхні місця намагатимуться посісти нові амбітні політики з громадського сектору.

Навіщо Саакашвілі створює «Рух за очищення» та що буде далі? ЕкспертПолітолог поділився міркуваннями щодо антикорупційного форуму, організованого Міхеілом Саакашвілі в Києві.

Однак прогноз щодо дострокових парламентських виборів у 2016 році залишається більш ніж актуальним. Нещодавно в «БПП» стали активніше обговорювати можливість заміни Арсенія Яценюка на більш нейтральну фігуру з «Народного фронту». За словами Радчука, новим очільником Кабміну цілком може стати глава РНБО, соратник прем'єра Олександр Турчинов.

«Непоступливість «Народного фронту» призведе до чергової парламентської кризи та перезавантаження Верховної Ради. В принципі, в цьому сценарії, окрім пропрезидентської команди, зацікавлені всі нинішні політичні гравці. Та й на допомогу «БПП» може прийти Саакашвілі на чолі нового політичного проекту. Тож, скоріш за все, питання дочасних парламентських виборів полягає лише у площині можливих дат проведення», - аналізує експерт.

Ще одним аргументом на користь проведення дострокових виборів Ради Радчук називає відсутність необхідного консенсусу в парламенті щодо внесення змін до Конституції.

Чинна коаліція може зберегти свій нинішній вигляд і за умови часткового переформатування уряду. «Щоправда, складається враження, що поки що подібні заяви – це лише спроба «відчути» настрої соратників, своєрідний тактичний хід на перевірку подальших планів імовірних конкурентів», - резюмував Радчук.

Про те, чому у 2015 році кількість умовної «зради» перевищувала кількість «перемог» і які події чекають на Україну цього року, читайте у нашому матеріалі «Політичні підсумки-2015 і прогнози на 2016 рік».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: