Для контролю обраних місцевих депутатів у ВР пропонують «систему рабства» – експерт

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

У демократичній системі права закон про виключення кандидатів у депутати з виборчих списків тому вигляді, як у нас – дикість.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник, аналізуючи заяву Володимира Гройсмана, який не виключає ухвалення закону про виключення кандидатів у депутати з виборчих списків.

«Те, що пропонують, дає можливість продавати місця в списках. «Імперативний мандат» для місцевих депутатів у тому вигляді, який сьогодні намагаються затягнути низка політичних лідерів, дійсно є «системою рабства» для депутатів і величезним полем для корупції. Інструмент подвійно неадекватний, тому що йдеться про місцеві вибори, а у місцевих депутатів немає політичної функції», – розповідає політолог.

Головною їхньою функцією, як уточнив експерт, є представництво інтересів територіальної громади, розвиток соціально-економічного рівня життя цієї території, але не вироблення законів або політичне представництво.

«Звичайно, лідери політичних партій реагують на ситуацію, коли у них земля зникає з-під ніг. Вони відчувають, що в умовах відсутності ідеологічних партій в Україні складно довго контролювати обраних місцевих депутатів. Це абсолютна дикість і в демократичній системі права такому, безумовно, не має місця», – пояснює він.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект закону «Про внесення змін до закону «Про статус депутатів місцевих рад» (щодо відкликання депутатів місцевих рад).

Раніше було близько 10 сигнальних голосувань за цей законопроект, під час яких не було необхідних 226 голосів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: