Навіть найжорстокіша війна не зупинить контрабанду між РФ та Україною – експерт

Читать на русском
Юрій Буздуганекономіст

Ані ембарго, ані війна не зупинять торгівлю між країнами.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Юрій Буздуган, аналізуючи інформацію про те, що з 1 січня 2016 року РФ запровадила продовольче ембарго проти України.

«Будь-яке ембарго під час війни не виключає контрабанду, торгівлю через посередників, не забезпечує повного обмеження. Будь-яка найжорстокіша, найнепримиренніша війна не зупиняє торгівлю. Просто це додатковий бар'єр. А означає це наступне – товар стає дорожчим на цьому ринку й відбудеться заміщення на інші товари», – розповідає економіст.

Насправді, на його думку, те, що відбувається, має глибше коріння та більш далекосяжні результати.

«Досі товарообіг РФ та України складає третину загального обігу України. Наскільки правильно те, що відбувається, складно сказати. Більшість наших патріотів мислять у системі координат 19 сторіччя, коли РФ – метрополія, а Україна – колонія. РФ втрачає цей статус і зараз головне, що в наших відносинах відбувається зниження статусу РФ та підвищення нашого», – розмірковує він.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк пообіцяв оперативно відреагувати на нові торгівельні санкціїї РосіїСказано 17 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Водночас голова Комітету економістів України Андрій Новак вважає, що застосування будь-яких обмежень для українських виробників на початку позначиться втратами, але пізніше піде на користь.

«Українські виробники на російському ринку вже зрозуміли, що на нього ставку робити не можна, й почнуть відкривати нові ринки, розширяти експорт, і в підсумку це дасть позитив. Однак наразі можна очікувати на велику контрабанду українських товарів на російський ринок у різних формах – починаючи від зміни походження, через білоруський канал, казахський або через країни, до яких РФ не застосовує обмежень», – пояснює Андрій Новак.

Як відомо, з 1 січня 2016 року починає діяти угода про ЗВТ між Україною та ЄС.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко висловив упевненість у тому, що Україні вдасться компенсувати втрати від закриття російського ринку для українських виробників за допомогою запровадження зони вільної торгівлі з ЄС за кілька років.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: