Україна може розраховувати на варіант «сурогатного» безвізового режиму – експерт

Читать на русском
Андрій Єрмолаєвполітолог

Можливо, буде якийсь варіант пом'якшення правил проходження паспортного контролю, але малоймовірно, що це буде повноцінний безвізовий режим.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту стратегічних досліджень «Нова Україна» Андрій Єрмолаєв, аналізуючи інформацію про те, що завтра Єврокомісія надасть позитивний висновок про введення безвізового режиму між Україною та ЄС.

«Якщо об'єктивно оцінювати ситуацію, то і ЄС повною мірою не готовий надавати нам безвізовий режим, і Україна не зовсім готова до цього. І річ не у виконанні формальних зобов'язань», – переконаний він.

ЄС вклав в Україну так багато, що може зважитися на безвізовий режим – експертПолітолог поділився міркуваннями щодо інформації про те, що депутати Європарламенту написали листа лідерам ЄС із проханням скасувати візи українцям у 2016 році.

Як пояснив експерт, Європа переживає зараз не найкращі часи. Це пов'язано з міграційною кризою та загрозою тероризму. Україна переживає проблему втрати територій, мільйони громадян перебувають або на анексованій території, або на територіях, непідконтрольних уряду. Крім цього, існує проблема паспортного контролю та махінацій.

«Все це зберігає рівень взаємної недовіри та ризиків», – підкреслив Єрмолаєв.

«З дипломатичних міркувань ми отримаємо позитивний сигнал у вигляді висновків із позитивними оцінками, рекомендаціями, а уряд декларуватиме необхідність подальшого виконання зобов'язань, зокрема функціонування антикорупційного законодавства та інститутів», – припускає він.

Але в практичному плані, на його думку, є сумніви що в 2016 році повноцінний безвізовий режим буде реалізований. Можливо, буде перехідний період або послаблення, пов'язані з проходженням паспортного контролю.

Нагадаємо, як раніше запевнив міністр закордонних справ Павло Клімкін, Україна до кінця року проведе всі реформи, необхідні для безвізового режиму з ЄС.

Водночас Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що Україна зробить усе для запровадження безвізового режиму з ЄС у 2016 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: