ЄС вклав в Україну так багато, що може зважитися на безвізовий режим – експерт

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Україна не дотягує до рівня країн ЄС, але ми дуже дорого обходимось Європі, й безвізовий режим є цілком реальним.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Дмитро Купира, аналізуючи інформацію про те, що депутати Європарламенту написали листа лідерам ЄС з проханням скасувати візи українцям у 2016 році.

«Той шлях, який пройшла Україна, дає певні сподівання на безвізовий режим. Те, що депутати написали такого листа, може бути додатковим аргументом. Можливо, це ще просто один пункт тиску, в хорошому сенсі, щоб ухвалити рішення. Але, безумовно, є багато проблем. Чи відповідаємо ми європейським нормам? Звичайно, ні. Це легко перевірити. Досить побувати в трьох містах України й трьох містах Чехії, Польщі чи Угорщини, не говорячи вже про країни Бенілюксу», – аналізує експерт.

Безвізового режиму не буде, навіть якщо ухвалять весь «безвізовий пакет» – експертПолітолог поділився міркуваннями щодо інформації про те, що Президент має намір переконати депутатів ухвалити «безвізовий пакет».

За його словами, ми не дотягуємо до європейського рівня, але ми – країна, що розвивається. Україна дуже дорого обходиться ЄС, тому вони готові зближуватися з нами.

«А от наскільки швидко ми будемо йти до цього, залежить лише від нас», – підкреслив він.

На його думку, українці, які мають біометричний паспорт, матимуть можливість їздити без віз до країн Шенгенської зони, але, звичайно, з певними обмеженнями, а європейські країни залишать за собою право не пускати в країну особу за певним переліком причин.

Як запевнив міністр закордонних справ Павло Клімкін, Україна до кінця року проведе всі реформи, що потрібні для безвізового режиму з ЄС.

Водночас Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що Україна зробить все для запровадження безвізового режиму з ЄС у 2016 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: