Поки існує конфлікт на Донбасі, обміну «всіх на всіх» не буде – експерт

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Путіну не вигідний обмін «всіх на всіх», а РФ ніколи не визнавала Савченко та Сенцова заручниками.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, глава Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, аналізуючи заяву президента РФ Володимира Путіна про те, що він підтримує обмін російських військових на полонених у Росії українців.

«Останнім часом риторика Кремля змінюється. Це стосується й того, що Путін заговорив про війська, які є на Донбасі. Щодо обміну полоненими, то Кремль знову намагається перекласти відповідальність на Україну, перекрутивши ситуацію й повністю довівши її до абсурду. Проблема в тому, що РФ не визнає Сенцова та Савченко заручниками. Вони вважають їх справедливо засудженими злочинцями, а от російських спецпризначенців – полоненими. Тому, коли буде порушуватися питання обміну «всіх на всіх», РФ буде давати задню», – розмірковує експерт.

Тандіт: з усіх заручників на Донбасі відома доля лише 57У полоні проросійських сепаратистів на Донбасі перебуває 131 людина. Про це в ефірі «Радіо Свобода» повідомив радник голови Служби безпеки України Юрій Тандіт, передає «Слово і Діло».

На його думку, РФ буде робитиме все таким чином, щоб обміняти лише тих, хто в полоні у «ДНР/ЛНР», на засуджених в Україні, забуваючи про тих, хто перебуває в РФ.

«Україні потрібно в цій ситуації акцентувати увагу на тому, що наші громадяни, які були захоплені в Криму, які перебувають в полоні, так само є заручниками», – підкреслив він.

Візит Джона Керрі навряд чи вплинув на такі заяви. Не в інтересах Росії робити зміни після його візиту, ти самим демонструючи власну слабкість. Кремль на це ніколи не пішов би.

«Скоріше зараз зміна позицій продиктована внутрішніми обставинами в РФ», – припускає експерт.

Але слід розуміти, що поки не буде єдиного бачення розвитку подій на Донбасі, поки буде жевріти конфлікт в латентній фазі з загостреннями, потім з тихими фазами, обмін «всіх на всіх» неможливий. Це не потрібно Росії та «ЛНР/ДНР», оскільки це є для них одним із важелів впливу.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що зробить все для звільнення Надії СавченкоСказано 10 липня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко ще минулого року заявив, що він докладе максимум зусиль для того, щоб звільнити Надію Савченко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: