Байден міг дати добро на прем'єрство Саакашвілі – експерт

Читать на русском
Ситуація, в якій опинився Міхеіл Саакашвілі, та його конфлікт із командою Арсенія Яценюка дедалі більше набувають ознак прагнення одеського губернатора зайняти прем'єрське крісло.
Джо Байден і Міхеіл Саакашвілі

Ситуація, в якій опинився Міхеіл Саакашвілі, та його конфлікт із командою Арсенія Яценюка дедалі більше набувають ознак прагнення одеського губернатора зайняти прем'єрське крісло.

Таким висновком поділився зі «Словом і Ділом» політолог Микола Давидюк, аналізуючи останні події навколо чинного прем'єр-міністра та його команди.

Про те, що Саакашвілі таки прагне замінити на посаді прем'єра Яценюка, чітко свідчить його риторика. І численні заяви про те, що у Саакашвілі немає планів на прем'єрство – скоріш за все, також одна зі складових цього плану, вважає експерт.

«Щоразу, коли він каже «я не буду прем'єр-міністром», він піднімає асоціацію, що він – прем'єр-міністр. Він веде національну кампанію. Тими речами, які він робить, він, по суті, каже: мовляв, коли я буду прем'єр-міністром, все те саме, що я зробив в Одесі, буде в Україні», – стверджує Давидюк.

Крім того, на його думку, зараз чи не найбільш вдалий момент для початку політичного поступу Саакашвілі. Адже рейтинг прем'єра сьогодні надзвичайно низький, а його персональний – дуже високий.

«Одеса може його (Саакашвілі – Ред.) потопити. Бо, по суті, його відправили в заслання: ти там сиди, займайся своїми пляжами... І він не хоче втрачати час – це раз. Друге – він не хоче втрачати нагоду, тому що він розуміє, що Яценюк зараз у дуже хиткому становищі», – переконаний політолог. І додає, що, за інсайдерською інформацією, «Блок Петра Порошенка» у разі позачергових виборів до Верховної Ради готовий зробити Саакашвілі першим номером свого списку.

З іншого боку, на політичні рішення в країні тисне «фактор Байдена»: після візиту віце-президента США в Україну джерела з оточення Арсенія Яценюка заговорили про те, що американський політик начебто висловив підтримку прем'єру через відсутість гідної альтернативи. Однак Давидюк ставить під сумнів такі чутки.

«Насправді, ніхто не знає, що сказав Байден, це були двосторонні зустрічі... Відповідно, нами маніпулює штаб Яценюка і, можливо, деякі люди, які не хочуть бачити при владі Саакашвілі – «тому що Байден сказав»... А раптом Байден дав «зелене світло» Саакашвілі? Чого «інсайдерські джерела» не відкриваюсть свої імена? Значить, це «качки», – вважає політолог.

Нагадаємо, в Україні сьогодні активно обговорюють сварку між міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим та губернатором Одеської області Міхеілом Саакашвілі, яку багато хто пов'язує з особистим протистоянням останнього з Яценюком.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: