Фактор Байдена: цілі та результати візитів віце-президента США

Читать на русском

Нещодавно віце-президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден з офіційним візитом відвідав Україну. «Слово і Діло» вирішило проаналізувати всі візити Байдена за останні 5 років, їх цілі та результати.

Так, за 5 років Джозеф Байден 5 разів відвідав Україну. В травні 2009 року віце-президент США прибув в Україну перед новими президентськими виборами, щоб заявити про підтримку хоча б одного з кандидатів. У підсумку США утримались від безпосередньої підтримки будь-кого з претендентів.

Пізніше, в липні того ж року, віце-президент США зустрічався з іще на той час президентом України Віктором Ющенко з метою організувати його зустріч із президентом США Бараком Обамою. Але щось пішло не так і зустріч не відбулася.

Інші 3 візити Джозефа Байдена відбулися вже після Революції Гідності та втечі екс-президента України Віктора Януковича. 21 квітня 2014 року віце-президент США приїхав з метою допомогти країні в сфері безпеки. Обсяг фінансової допомоги США тоді склав понад 1 млрд доларів.

Ще один візит Байдена відбувся в листопаді 2014 року. Тоді віце-президент США прибув з метою розширити обсяг нелетальної допомоги Україні. Станом на березень 2015 року США витратили більше 100 млн доларів на нелетальну допомогу українським військовим.

Останній візит Байдена відбувся вчора, 8 грудня. Метою цього візиту стала позиція США щодо прискорення процесу реформ в Україні, а також співробітництво в оборонній сфері й боротьба з корупцією.

Всі інші візити Джозефа Байдена дивіться на інфографіці нижче.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: