Депутати пишуть заяви один на одного заради політичних спекуляцій – Ситник

Читать на русском
Для політичних спекуляцій народні депутати та чиновники пишуть заяви до НАБ один на одного.

Для політичних спекуляцій народні депутати та чиновники пишуть заяви до НАБ один на одного.

Про це директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник розповів в інтерв'ю «ЛІГАБізнесІнформ», передає «Слово і Діло».

За його словами, держслужбовці пишуть до НАБ заяиу про скоєння злочину тим чи іншим чиновником, депутатом, але в зверненні не вказується, який саме злочин скоєно.

У НАБУ створять підрозділ детективів під прикриттямДиректор НАБУ Артем Ситник заявив, що у відомстві хочуть створити спеціальний підрозділ детективів під прикриттям.

«При цьому, просить внести його заяву до ЄРДР (Єдиний реєстр досудових розслідувань – Ред.) і почати розслідування. І за законом ми зобов'язані таку заяву до реєстру внести. А після того, як заява до реєстру вноситься, на цій підставі починаються політичні спекуляції, кампанії в пресі – мовляв, порушено кримінальне провадження проти такого-то, у відставку його. А насправді жодної справи немає, просто внесено заяву до реєстру», – пояснив директор Бюро.

Також Ситник повідомив, що за нинішнім кримінально-процесуальним кодексом підставою для початку розслідування може бути не лише заява потерпілого, а й повідомлення в пресі.

«Але це зовсім не означає, що за кожним таким повідомленням порушується кримінальне провадження. Навіть початок розслідування не означає, що провадження буде обов'язково порушено. Зараз це зовсім різні процесуальні дії», – заявив він.

Крім того, глава НАБ зазначив, що часто ЗМІ намагаються спекулювати на подібних фактах про внесення заяви ЄРДР, але заздалегідь говорити, що той чи інший чиновник є учасником кримінальної схеми, можна не раніше, ніж йому буде оголошено про підозру.

«Ми будемо намагатися змінити стереотипи, що склалися в суспільстві з цього приводу. Щоб, наприклад, не використовувалося внесення якихось фактів до Єдиного реєстру як спосіб політичного тиску на своїх опонентів», – зазначив Ситник.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: