У НАБУ створять підрозділ детективів під прикриттям

Читать на русском
Директор НАБУ Артем Ситник заявив, що у відомстві хочуть створити спеціальний підрозділ детективів під прикриттям.
Артем Ситник

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив, що у відомстві хочуть створити спеціальний підрозділ детективів під прикриттям.

Про це він розповів в інтерв'ю «ЛІГАБізнесІнформ», передає «Слово і Діло».

За його словами, щоб ухвалити подібну ініціативу та доповнити закон про Національне антикорупційне бюро у Верховній Раді не вистачає голосів, що означає певну паніку в лавах потенційних корупціонерів.

«Ми хочемо створити підрозділ детективів, які будуть працювати під прикриттям – проведення таких співробітників через відкритий конкурс, самі розумієте, було б безглуздим. Ми, звичайно, можемо набрати їх і користуючись законом про державну таємницю, але якщо вже є спеціальний закон про НАБУ, чому б його не доповнити? І ось для ухвалення цієї простої поправки у Верховній Раді вже не знайшлося голосів», – заявив Ситник.

За звинуваченнями Саакашвілі НАБУ порушив кримінальні провадження – СакварелідзеЗаступник генпрокурора Давид Сакварелідзе заявив, що Національне антикорупційне бюро вже порушило кримінальні провадження стосовно корупції в Одеській області.

Як стверджує директор НАБ, з початком роботи відомства депутати відчули небезпеку для себе й тепер проведення через Верховну Раду закону, який допомагав би Бюро працювати, стає практично нездійсненним завданням.

Також Ситник повідомив, що дані побоювання були зображені й у проекті Державного бюджету на 2016 рік, в якому в графі розвитку НАБ уряд поставив нулі.

«Я задавав питання Міністерству фінансів: як вони собі це уявляють – створювати новий правоохоронний орган, маючи в Бюджеті розвитку нуль? Мабуть, ніяк не уявляють. За допомогою партнерів із Міжнародного валютного фонду все-таки вдалося до цієї графи внести 120 млн, які нам необхідні, щоб в 2016 році створити власну технічну базу», – зазначив директор Бюро.

Крім того, Артем Ситник повідомив, що уряд у проекті Бюджету вказав, що статті, які регулюють оплату праці співробітників НАБ, можуть коригуватися залежнос від стану Бюджету. «Тобто уряд може сказати: грошей зараз немає, тож замість 32 тисяч ми будемо платити вашим детективам дві тисячі гривень. І в нас знову різко зростає корупційний ризик», – пояснив глава відомства.

За словами Ситника, після зустрічі з урядом все-таки вдалося відстояти зарплату без регуляторів, «але вже сама спроба її урізати є показовою».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: