Рік Кабміну: що чекає на уряд «камікадзе»? Експерти

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог
Дмитро Купираполітолог

У разі відставки прем'єр-міністра не слід очікувати, що всі депутати підуть слідом за ним.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, аналізуючи можливість відставки Арсенія Яценюка у зв'язку зі звітом уряду.

«Сценарій відставки Яценюка можливий, але далеко не гарантований. Проблема в тому, що є боротьба прихильників збереження стабільності парламенту й тих, хто хоче за всяку ціну відправити Яценюка у відставку або хоче дострокових виборів. От якраз ті, хто голосуватиме за відставку, – це й ті, хто проти Яценюка, й ті, хто за дострокові вибори. Чи вистачить у другого табору голосів? Це питання відкрите», – міркує політолог.

Крім того, як підкреслив експерт, частина депутатів з опозиційних сил, які орієнтуються на східні регіони і яким не подобається Яценюк, голосуватимуть за зміни щодо децентралізації.

Обіцяне й виконане: хто і як працює в уряді Яценюка«Слово і Діло» підбило підсумки роботи міністрів в уряді Арсенія Яценюка. Міністром, що роздає набільше обіцянок, виявився очільник МВС Арсен Аваков.

«Навколо Яценюка йде окрема гра. Безумовно, є й елемент шантажу. Хоча його шантаж – не настільки ефективний чинник. Частина депутатів з «НФ», навіть якщо Яценюка звільнять, братимуть участь або в роботі нинішньої коаліції, або створять іншу, тому що не хочуть дострокових виборів», – говорить Фесенко.

Тому, на його думку, не можна сказати, що всі підуть слідом за Яценюком.

«У «НФ» не так вже й багато людей, які хочуть стати «політичними камікадзе». Ризики для Яценюка існують, але й шанс залишитися ще на деякий час – також», – уточнив політолог.

Водночас політолог Дмитро Купира, оцінюючи роботу Кабміну, зазначив, що не можна вважати її цілком провальною, тому що ми, наприклад, змогли уникнути дефолту.

«Якби можна було ставити оцінку цьому Кабміну, то це 4, але за десятибальною шкалою», – констатував Купира.

Якщо говорити про успіхи, то можна відзначити, що за Яценюка була підписана Угода про асоціацію з ЄС, ЗВТ, інші угоди, але реально Кабмін Яценюка працює вже два роки й, наприклад, реформи податкової системи ми так і не отримали. Можливо, зараз отримаємо, але не факт, що це буде позитивним аспектом, вважає політолог.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"

«Поліпшень в економіці не відбулося. Також немає стрімкого розвитку малого та середнього бізнесу, а щодо корупції, то вона просто набула іншої форми», – проаналізував він.

Нагадаємо, днями раніше глава Одеської ОДА Михеіл Саакашвілі зарахував Яценюка до списку головних корупціонерів України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: