Через візит Байдена Президент може «пожертвувати» Шокіним – експерт

Читать на русском
Віктор Таранполітичний експерт

Шокін свою місію виконав, призначивши антикорупційного прокурора, який максимально влаштовує АП, і тепер його можна звільнити.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Центру політичних студій та аналітики, співзасновник громадського руху «ЧЕСНО» Віктор Таран, аналізуючи заяву Світлани Заліщук про те, що на зустрічі з віце-президентом США Джо Байденом були підняті питання відставки генпрокурора Віктора Шокіна та перезавантаження Кабміну.

«Дійсно, однією з першочергових вимог американців є боротьба з корупцією, тому що саме це «роз'їдає» українську державну машину, й американці чудово розуміють, що ті гроші, які вони інвестують в Україну у вигляді кредитів, замість того, щоб вкладатися в економіку, розходяться по кишенях. Але проблема полягає в тому, що Президент готовий боротися з корупцією, проте лише вибірково», – розповідає Таран.

Саме тому, за його словами, Президенту важливо було мати Шокіна як людину, яка здатна втілити це в життя. Але те, що відбулося минулого тижня, змінює ситуацію, а саме – Холодницького призначено антикорупційним прокурором Холодницького. Раніше ж Національне антикорупційное бюро очолив Ситник.

Байден розповів про ключові проблеми в УкраїніВіце-президент США Джо Байден у Києві зустрівся з депутатами, молодими чиновниками та громадськими активістами.

«На сьогодні Шокін свою місію виконав, ці люди призначені й починають виконувати політичні замовлення Президента. Чого тільки варта заява Ситника, який анонсував кримінальне провадження після виступу Саакашвілі, хоча всі давно про це говорили», – аналізує експерт.

На сьогоднішній момент, на його думку, Порошенко може просто «гарно зіграти». Шокін зібрав на себе весь негатив і ним можна «пожертвувати» в ході візиту Байдена.

«Місію Шокін виконав. Вже призначено антикорупційного прокурора, який максимально влаштовує Банкову», – підкреслив Віктор Таран.

Щодо переформатування уряду, то Яценюк залишиться, оскільки ніхто не піде на такий крок у важкий опалювальний період, коли ще й потрібно віддавати борги. До того ж, влада не готова до дострокових виборів, що може стати наслідком відставки. А Кабмін переформатують, звільнивши деяких міністрів.

Нагадаємо, Джо Байден 6 грудня прибув в Україну з офіційним візитом. Байден має намір зустрітися з прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком та Президентом України Петром Порошенком.

Як відомо, це п'ятий візит Байдена до України з 2009 року та четвертий з початку протестних акцій листопада 2013-лютого 2014 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: