Експерт: факт появи антикорупційного прокурора – вже образа для Шокіна

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Поява антикорупційної прокуратури – чорний день в історії кар'єри Шокіна.

Про це в коментарии «Слову і Ділу» розповів політолог Віктор Небоженко, аналізуючи ситуацію з призначенням антикорупційного прокурора.

«Якщо говорити про можливих кандидатів, то якраз Захід хоче більше спілкуватися з проєвропейським кандидатом. Касько в цьому підходить. А специфіка цього органу буде полягати не у взаємодії з Шокіним, а у взаємодії із Заходом, американським федеральними та європейськими антикорупційними організаціями. Ось у цьому проблема. Наприклад, у Говди в цьому сенсі менше шансів довго протримаються на посаді», – розповідає експерт.

Антикорупційну прокуратуру формують люди, що самі підпадають під люстрацію – Transparency InternationalВлада руками генерального прокурора Віктор Шокіна намагається «приручити» новостворені антикорупційні правоохоронні органи.

На його думку, вороги Каська самі собі ускладнили життя. Потрібно було або розкручувати чорний піар з його квартирами, або конфлікт з Шокіним, а вони хаотично металися.

За словами політолога, Шокін вже не грає такої великої ролі. Поява паралельного прокурора – це образа для генпрокурора.

«У західних країнах може на якусь конкретну справу призначатися прокурор, який відрізняється від генпрокурора. Він затверджується Конгресом, парламентом саме на цю справу. У нас же виникає інститут, паралельний Генпрокуратурі», – пояснює він.

На його думку, призначивши кого завгодно на цю посаду, Шокін втрачає владу вдвічі.

«Поява такої інституції – вже скандал. Це відразу ж різко ускладнює відносини всередині ГПУ. Не важливо те, що Шокін офіційно повинен з ним працювати та щось узгоджувати. Проблема в паралельній прокуратурі, а не в тому, кого призначать. Призначити підконтрольного Шокіну також не вийде», – вважає Небоженко.

Як зазначив політолог, мета антикорупційної прокуратури – працювати із Заходом, а Шокін принципово цього не хоче.

«Це поразка. Потрібно шукати інший типаж. Через півроку вони отримають грант на кілька мільйонів доларів і підтримку. І що робитиме Шокін? Це чорний день в історії його кар'єри», – проаналізував ситуацію політолог.

Нагадаємо, сам Віктор Шокін стверджує, що конкурс на посаду антикорупційного прокурора проходитиме в режимі онлайн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: