В ЄС могли «злити» питання безвізового режиму, але дали Україні шанс – експерт

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

ЄС міг зняти питання безвізового режиму, але ще раз дав нам шанс. Тепер лише від нас залежить, як швидко цей процес проходитиме.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, аналізуючи інформацію про те, що сьогодні ВР знову повернеться до розгляду безвізових законів, зокрема поправки щодо заборони дискримінації.

«У перший день голосування у ВР були присутні посли ЄС, зокрема й Томбінський. Вони зазвичай присутні лише на надзвичайно важливих подіях. Наприклад, коли була ратифікація Угоди про асоціацію. Це перший фактор, який говорить про те, що це дійсно важливо і ЄС дає нам шанс. Ще один момент – те, що ЄС переніс рішення. Якби вони були налаштовані «злити» це питання, вони мали чудовий привід. Вони могли просто послатися на те, що Україна не виконала своє «домашнє завдання», але не зробили цього. Тому ЄС також зацікавлений у включенні України до зони свого впливу», – аналізує експерт.

Безвізовий режим: ретроспектива обіцянок українських політиківОбіцяти українцям безвізовий режим політики почали ще в 2010 році. Одним із перших посадовців, що пообіцяли ініціювати безвізовий режим з ЄС, був тодішній віце-прем'єр-міністр із питань Євро-2012 Борис Колесніков.

За його словами, заяви окремих депутатів про те, що ці закони ні на що не впливають, не відповідають дійсності.

«Зараз поправку про заборону дискримінації також, скоріш за все, ухвалять. Провладні фракції «НФ» та «БПП» спробують зараз мобілізуватися. В «Самопомочі» частина людей також переглянуть своє ставлення до цієї поправки. Зараз парламент у такій ситуації, що все інше буде просто неактуально, якщо депутати знову провалять голосування», – вважає політолог.

Нагадаємо, що Рада почала розгляд законів 5 листопада, але не довела справу до кінця. Зокрема, не була ухвалена поправка до проекту нового Трудового кодексу, яка забороняє дискримінацію за сексуальною орієнтацією.

Як відомо, Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна зробить все для запровадження безвізового режиму з ЄС у 2016 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: