Ліквідація ДАІ та МРЕВ: зміна вивісок чи боротьба з корупцією? Експерти

Читать на русском
Андрій Мартенсексперт РПР в дорожній галузі

Ліквідація ДАІ та МРЕВ – правильний крок, але питання тепер у тому, хто і як замінить ці органи в короткостроковій перспективі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів менеджер групи реформування дорожньої галузі платформи «РПР» Андрій Мартенс, аналізуючи інформацію про те, що Кабмін ліквідував ДАІ та МРЕВ.

«Взагалі, звичайно, потрібно було ліквідувати ці структури, тому що вони себе скомпрометували. Але не можна ліквідовувати, не створивши нічого нового. Залишається лиш надія, що керівництво нашої нової поліції, яке має досвід реалізації реформ у Грузії, успішно впорається і з цим завданням», – пояснює експерт.

На його думку, ліпити з ДАІ нову структуру було б марним витрачанням часу. А створити нову структуру, набрати інших людей, з іншими поглядами – це складно, але правильно.

Реформа ДАІ або Як Конституційний суд став на сторожі прав водіївКонституційний суд скасував реформу МВС в частині стягнення штрафів з водіїв транспортних засобів прямо на місці порушення, визнавши її невідповідною законам України.

«Питання в тому, наскільки швидко ми зможемо залатати цей проміжок? Є сумніви, що ми зможемо закрити цю нішу. Щоб набрати величезну кількість співробітників поліції для забезпечення всіх автошляхів України, знадобляться величезні зусилля», – вважає він.

Водночас радник голови КМДА з питань транспорту Олександр Кава також вважає, що ДАІ та МРЕВ працювали не дуже ефективно.

«Вкрай важливо, щоб ті органи, які замінять МРЕВ, працювали якісно, тому що, незважаючи на піар-кампанію нової патрульної поліції в ЗМІ та соцмережах, до їхньої роботи є дуже багато зауважень. Якщо відкинути піар, то багато фіксується і ДТП, які провокують поліціянти, й розбитих ними машин», – повідомив Кава.

Поки що про наслідки, на його думку, говорити зарано, оскільки ми неодноразово стикалися з тим, що держоргани змінюють вивіски, а процеси залишаються такими, як були в 90-і роки.

Відзначимо також, що Кабмін за пропозицією МВС анулював необхідність оформлення довідок-рахунків при купівлі та продажу автомобілів. Відтепер для оформлення автівки буде потрібна лише нотаріально засвідчена угода або біржова угода на вибір продавця й покупця.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: