На зміні мови в паспортах спекулюватимуть «екс-регіонали» та комуністи – експерт

Читать на русском
Олександр Лємєновексперт в сфері антикорупційної політики, юрист

Зміна мови в паспорті пов'язана з тим, що Україна в перспективі планує бути членом ЄС та рухається в цьому напрямку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів юрист Центру політичних студій та аналітики Олександр Леменов, аналізуючи інформацію про те, що російську мову в паспортах українців можуть замінити на англійську.

«Це рішення викликане тим, що наша країна рухається до Європейського Союзу, до якихось модернізованих цінностей. Крім того, коли ми їдемо за кордон, ми маємо закордонний паспорт і там вказані дані англійською мовою», – пояснює юрист.

«Базовою мовою міжнародного спілкування є англійська. Можливо, це початок руху до якогось універсального паспорту, щоб ми мали не український та закордонний, а єдиний уніфікований паспорт із чіпом. Але це довготривала перспектива, років на 15», – припускає експерт.

На його думку, все може пройти й швидше, але враховуючи те, як довго впроваджували біометричні паспорти, навряд чи це буде так.

«До того ж, якщо взяти за точку відліку те, що наступний рік в Україні оголошений роком англійської мови, то зараз все лягає в цю площину», – підкреслив він.

З іншого боку, за його словами, це може створити певний розкол у суспільстві.

«Однозначно на зміні мови спекулюватимуть «екс-регілонали», комуністи та інші опозиціонери», – констатував Леменов.

Нагадаємо, Арсеній Яценюк ще 2 роки тому обіцяв, що українці їздитимуть до ЄС без віз. Своєю чергою, секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що завданням влади є членство України в ЄС.

Зазначимо також, що електронна петиція «Надавати громадянам України паспорт тільки українською (без мови окупанта)» набрала 25 934 голосів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: