Греція ратифікувала Угоду про асоціацію України з ЄС

Читать на русском
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що грецький парламент завершив процес ратифікації Угоди про асоціацію України з ЄС.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що грецький парламент завершив процес ратифікації Угоди про асоціацію України з ЄС.

Про це він написав у Twitter, передає «Слово і Діло».

«Ось і ще один крок вперед: парламент Греції сьогодні ратифікував законопроект щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС», – повідомив Клімкін.

Ратифікація Угоди про асоціацію з ЄС: які країни гальмують процес?22 країни-члена Європейського Союзу вже ратифікували Угоду про асоціацію з Україною, в 4-х – її вже підтримала одна з палат парламенту, і лише в Греції та на Кіпрі геть не поспішають пов'язувати себе з Україною.

29 жовтня парламент Кіпру також ратифікував Угоду про асоціацію між Україною та Євросоюзом. Як відомо, Греція та Кіпр донедавна були єдиними країнами, що навіть не починали процес ратифікації угоди.

Водночас дві інші держави-члени ЄС – Бельгія та Чехія – процес почали, але ще не завершили його. 2 листопада президент Чехії Мілош Земан підписав ратифікаційний лист Угоди про асоціацію України з ЄС, але, за словами Клімкіна, їм залишився ще один крок для завершення цього процесу.

Крім того, в Нідерландах склалася цікава ситуація: хоч країна й завершила ратифікацію Угоди, вплинути на це рішення може запланований нідерландськими євроскептиками дорадчий референдум. Експерт брюссельського Європейського центру політичних досліджень (CEPS) Гійом ван дер Лоо зазначає, що якими б не були результати референдуму, вони жодним чином не вплинуть на вже ухвалене урядом у Гаазі рішення, оскільки всенародне опитування має лише рекомендаційний характер. Втім, якщо більшість нідерландських виборців у результаті все ж проголосують проти Угоди з Україною, «це буде дуже поганим політичним сигналом, незручним для нідерландського уряду», вважає експерт.

***
Редакція «Слово і Діло» може не поділяти точку зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: