МВФ може відмовити Україні в транші, якщо Держбюджет не ухвалять вчасно – експерт

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Через невизначеність із «кредитом Януковича» є ризик невчасно ухвалити Держбюджет і не отримати транш МВФ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Володимир Сіденко, аналізуючи процес ухвалення Держбюджету на 2016 рік та інформацію про те, що уряд хоче мати «виключне право» на поправки до Бюджету.

«Річ у тім, що уряд хоче сам впливати на внесення змін щодо дефіциту, держборгу та обсягу держгарантій. Раніше це закладалося таким чином, що все встановлював парламент. Уряд має це передбачити в законі про Держбюджет. Передача повноважень – спуперечливе питання, зважаючи на складну ситуацію в країні та великий обсяг заборгованостей», – аналізує експерт.

За його словами, зараз потрібно спрямовувати політику таким чином, щоб позбутися властивості жити в борг. Це серйозний недолік наших політиків – постійно покладатися на зовнішні ресурси.

«Якщо вже й покладатися на залучення зовнішніх ресурсів, то це має бути лише у формі прямих іноземних інвестицій, які вкладалися б у модернізацію виробництва», – підкреслив Сіденко.

Щодо Держбюджету, то, на його переконання, депутати мають встигнути до кінця року, інакше будуть проблеми з отриманням чергового траншу МВФ. Навряд чи це зараз в інтересах України.

«Звичайно, ситуація не дуже проста. Є певні фактори, що гальмують процес. Зокрема, «кредит Януковича» в $3 млрд. Те, як зараз буде розв'язано це питання, позначиться на форматі Бюджету. Крім того, не подолано процес падіння економіки. Навпаки, зараз всі заходи призводять до тривалої стагнації економіки. Це все ускладнює формування Бюджету», – пояснив економіст.

Нагадаємо, міністр фінансів Наталія Яресько ще на початку вересня запевнила, що законопроект про Державний бюджет України на 2016 рік буде внесено до Верховної Ради найближчим часом.

Тим часом, Президент України вже навіть встиг пообіцяти, що в Бюджеті на 2016 рік буде передбачено збільшення зарплат військовим.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: