Чому ціни на продовольчі товари зростають і хто в цьому винен? Експерт

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Прикриваючись темою дерегуляції, влада сама спровокувала зростання цін на продовольчі товари.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Олексій Якубін, аналізуючи заяву Олексія Павленка, що продовольча безпека населення забезпечена на 100%.

«Продовольча безпека передусім пов'язана з ціновою безпекою. Ми розуміємо, що більшість продовольчих товарів, які у нас є, Україна не експортує, а виробляє сама. Наразі ми бачимо, що є проблеми з ціновою політикою. Багато виробників, навіть якщо товар виготовляється в Україні, підвищують ціну, прив'язуючи її до долара або посилаючись на сезонність. Тому можна говорити, що в нас є проблеми з продовольчою безпекою і ціновими коливаннями», – аналізує експерт.

Ціни мають тенденцію до постійного зростання. Сам підхід є таким, що питання цінової безпеки віддається до рук виробників і вони мають прийти до якоїсь рівноваги. Але це не працює.

«Уряд, який вважав, що може самоусунутись від цієї проблеми, призвів до того, що ціни на більшість продуктів постійно зростають, навіть якщо долар уже не зростає, тому говорити про 100% продовольчу безпеку наразі немає сенсу», – переконаний Якубін.

Причина в тому, що у нас тепер немає органу, який би контролював якусь усереднену ціну на ту чи іншу групу товарів.

«Подібні регулятори були ліквідовані в межах політики під назвою «дерегуляція», тому все веде до спекуляцій. Звісно, що лобіювали це бізнесмени, які співпрацювали з Міністерством аграрної політики», – наголосив експерт.

Цей процес почався ще за часів Януковича, але продовжився й після подій на Майдані. В тому числі й за нинішнього міністра.

Павленко обіцяє, що цукор дорожчати не будеСказано 4 листопада 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

«У цієї влади був такий підхід, що потрібно прибрати всі органи контролю, оскільки вони нібито корумповані, нічого не роблять й лише потребують затрат із Бюджету. В результаті ця сфера цілковито віддана виробникам й ціна встановлюється, виходячи з думки, яким чином збільшити прибуток», – роз'яснив спеціаліст.

Зазначимо, що міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко пообіцяв, що в Україні буде створена товарна біржа.

Як повідомлялося раніше, у зв'язку з необґрунтованим підвищенням цін на цукор Павленко заявив, що зростання цін у торговельних мережах України є виключно спекулятивним і Мінагрополітики звертатиметься до компетентних органів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: