Буремний другий тур. Де і чому вибори мерів можуть бути зірвані?

Читать на русском
Під загрозою зриву наразі перебувають вибори у Дніпропетровську та Ужгороді. Про це, посилаючись на дані громадських активістів та засобів масової інфорсмації повідомляє «Слово і Діло».
Фото: "Радіо Свобода"

Під загрозою зриву наразі перебувають вибори у Дніпропетровську та Ужгороді.

Про це, посилаючись на дані громадських активістів та засобів масової інфорсмації повідомляє «Слово і Діло».

Зокрема, як зазначає «Hromadske.tv Дніпро», голова Дніпропетровського міськвиборчкому Валентина Панкуліч протягом трьох днів перед голосуванням відмовлялася проводити засідання, тим самим блокуючи затвердження змін до складу районних та дільничних виборчих комісій. Пізніше більшість членів комісії виступили з вимогою усунути Панкуліч з посади та призначити нового керівника виборчкому, однак ЦВК не побачив у її діях ознак правопорушень.

«У день голосування це протистояння лише загострилося. Стало відомо, що Валентина Панкуліч поставила печатку комісії на старі списки, всупереч рішенню більшості членів. Наразі ЦВК не вбачає порушень у діях голови Дніпропетровської міської виборчої комісії, а легітимність другого туру виборів міського голови залишається під великим питанням. Залежно від підсумків голосування, той чи інший зі штабів кандидатів може скористатися цією ситуацією для оскарження результатів», – зазначають місцеві журналісти.

Між тим в іншій точці України – Ужгороді, також говорять про брудні технології та суттєві порушення. «Ми не очікуємо силових сценаріїв, але є дрібні провокації, які в сукупності можуть вилитися у підґрунтя для майбутнього оскарження результатів та визнання результатів виборів на певних дільницях недійсними. Вже до обіду ми маємо справу з низкою фейків про підкуп, що відволікає міліцію, а також брехливих повідомлень про арешт одного з кандидатів», – розповів «Слову і Ділу» експерт Комітету виборців України Дмитро Тужанський.

Крім того, за словами Тужанського, в місті залишається загроза фальсифікації результатів голосування. «У першому турі в Ужгороді ми мали справу з відвертою фальсифікацією на рівні ТВК, що потягло за собою судові тяганини та перерахунок. Цього разу є загроза фальсифікацій на рівні дільниць, особливо під час підрахунку голосів», – розповів він.

Разом з тим, Центральна виборча комісія поки не бачить підстав для хвилювання. «За оперативною інформацією, відкрились 100% дільниць. В цілому ситуація абсолютно спокійна, підстав для занепокоєння щодо окремих міст у ЦВК немає», – заявив журналістам голова Центрвиборчкому Михайло Охендовський.

Нагадаємо, раніше радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк назвав список міст, другий тур виборів у яких буде найбільш проблемним.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: