Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень меншин

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Минулий політичний тиждень в Україні оберталався в основному навколо парламенту. Його девізом могли би стати слова з плаката, який під стіни Верховної Ради принесла одна чудова дівчина.

Геї, візи та мораль

Головною темою стала спроба проголосувати у Верховній Раді ряд законопроектів, необхідних для подальшого просування до безвізового режиму з Євросоюзом. І якщо розглядати ці голосування як тест на профпридатність Верховної Ради, результати не дуже тішать.

Основним каменем спотикання стала поправка до Трудового кодексу, що забороняє дискримінацію за ознакою сексуальної орієнтації. Вимога, насправді, носила радше технічний характер. Європейців не радувала перспектива отримувати безліч запитів на надання притулку та працевлаштування від вітчизняних геїв і просто пройдисвітів, котрі заявляють, що в Україні їм жити й працювати не дає дискримінація з боку гомофобів. Ухвалення такої норми дає можливість ввічливо їм відмовляти.

Європейців не радувала перспектива отримувати безліч запитів на надання притулку та працевлаштування від вітчизняних геїв і просто пройдисвітів, котрі заявляють, що в Україні їм жити й працювати не дає дискримінація з боку гомофобів. Ухвалення такої норми дає можливість ввічливо їм відмовляти.

Однак занадто багато депутатів зреагували на саме словосполучення «сексуальна орієнтація» як Коломия на мітинг Вітренко: сприйняли цю поправку як Сталінград суспільної моралі, і стали грудьми проти розпусти. Особливо кумедно цей номер виглядав у виконанні тих, хто на зорі своєї політичної кар'єри бачив у сексуальній орієнтації лише додаткові можливості кар'єрного росту. Поправку-то за кілька днів (і сім спроб) продавили, а от осад залишився. Навіть не осад – стійке враження, що прийняття навіть найпотрібніших для країни законопроектів може бути заблоковане не тільки через злий умисел ворожої агентури або чиюсь непомірну жадібність, а й просто через лінь, відсталість або страхи парламентаріїв і політичних сил, від яких виборці такого підступу чекали в останню чергу.

Минулий політичний тиждень в Україні оберталався в основному навколо парламенту. Його девізом могли би стати слова з плаката, який під стіни Верховної Ради принесла одна чудова дівчина.

За лаштунками

Під шумок міркувань про те, чи веде прийняття геїв на роботу до розтління моралі й світової скорботи, через парламент пройшли й більш цікаві проекти. По-перше, в рамках того ж таки євроінтеграційного пакету був ухвалений ряд антикорупційних норм. На перший погляд, саме це потрібно і нам, і Європі. На практиці ж експерти з НГО – зокрема, Центру протидії корупції, скаржилися, що профільний комітет під керівництвом Андрія Кожем'якіна вихолостив урядовий проект мало не до стану «навиворіт». Зокрема, для арешту майна корупціонерів слідчі органи повинні, фактично, вже довести їхню провину, що нівелює саму ідею попереднього арешту. По-друге, був продовжений мораторій на продаж землі. В будь-якій іншій ситуації цей крок викликав би значно активніше обговорення... Але ж геї!..

Втім, є й хороша новина: попри все, що відбувалося цими днями в будівлі під куполом, парламентська коаліція встояла. Зрештою голосували всі, включаючи «Батьківщину», яка то обіцяла не брати участь у роботі парламенту, поки нардеп Тетерук не складе мандат, то безуспішно намагалася продавити законопроект про зниження газової ренти. Схоже, сумарна вага аргументів Президента, уряду, вулиці та європейських партнерів цього разу виявився достатньою.

Для арешту майна корупціонерів слідчі органи повинні, фактично, вже довести їхню провину, що нівелює саму ідею попереднього арешту.

Неспокійно було й на фронті. На цьому тижні сепаратисти остаточно перейшли до відкритих дій по всій лінії зіткнення, а представники ЛНР виступили із заявою, що не передадуть Україні контроль над кордоном до місцевих виборів на їхній території. На даний момент ВСУ, попри на відведення важкого озброєння згідно з Мінським угодами, успішно відбивають атаки терористів. Паралельно видно й інші ознаки прийдешнього загострення – на Донбас взахав черговий російський «гумконвой», а в інтернеті різко активізувалися сайти-фейкомети. Втім, не гребують нагнітанням істерії й політики: так, інформацію Геннадія Корбана про те, що з Маріуполя спішно евакуюють американських громадян, спростував особисто посол США Джеффрі Пайєт.

Якби у нас був відеодайджест новин, у кінці слід було б розповісти, що в зоопарку Харкова (Киева, Миколаєва – підкреслити правильне) народилася пандочка. Однак формат у нас інший, та й час воєнний, тому в якості оптимістичного «бантика» тримайте ціну на нафту Brent: робочий тиждень закрився на позначці приблизно в 43,6 доларів за барель. Як ідеться у відомому одеському анекдоті – хай тепер сусід не спить. Гарного вам тижня!

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: