У Київраді пояснили, навіщо запровадили мораторій на виплату боргу

Читать на русском
Київська міська рада ухвалила рішення про тимчасове призупинення здійснення платежів з обслуговування і погашення місцевих зовнішніх запозичень, залучених у 2005 і 2011 роках.

Київська міська рада ухвалила рішення про тимчасове призупинення здійснення платежів з обслуговування і погашення місцевих зовнішніх запозичень, залучених у 2005 і 2011 роках.

Підставою для накладення мораторію є Закон України «Про особливості здійснення угод з державним, гарантованим державою боргом і місцевим боргом». Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «УНН».

У 2005 році Київ випустив єврооблігації на суму $250 млн під 8% річних, а в 2011 році - на $300 млн під 9,375% річних.

У 2005 році міська влада розмістили євробонди на $250 млн для фінансування будівництва Подільського мостового переходу. Лід-менеджерами за цією позикою Київміськради виступили банки Citygroup та Credit Suisse.

У 2011 році були випущені єврооблігації на $300 млн для рефінансування іншого зовнішнього боргу Києва.

«На сьогодні боргові зобов'язання Києва становлять 18 млрд грн, включаючи зовнішні. Ми направляємо 2 млрд грн щорічно для обслуговування цих боргів», - зазначив голова Комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Андрій Странніков.

Тому бюджетна комісія на сьогоднішньому ранковому засіданні одноголосно ухвалила рішення просити Київраду проголосувати за те, щоб тимчасово призупинити сплату боргу.

Своєю чергою, мер Києва Віталій Кличко зазначив, що кошти бюджету мають бути спрямовані на забезпечення киян теплом, енергоносіями, на ремонт й утеплення під'їздів і будинків, встановлення лічильників тепла. Крім того, кошти спрямовуються на підтримку соціально незахищених категорій киян та облаштування міста. Мер також додав, що переговори з кредиторами тривають.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: