Доля коаліції: варіанти розвитку подій у парламентській більшості

Читать на русском
Чи зможе Україна уникнути чергового парламентського скандалу, який із високою вірогідністю призведе до розпуску Верховної Ради і ще одних перевиборів?

Аналіз будь-яких виборів передбачає врахування певних факторів, які неможливо прорахувати наперед. Лише після оголошення та прийняття результатів кожним учасником виборчих перегонів дається можливість заново оцінити політичну розстановку сил. Нині вже цілком очевидно, що результати місцевих виборів-2015 серйозно вплинуть на стабільність роботи парламентської більшості. При цьому, аналізуючи ситуацію, доводиться констатувати: наразі усі учасники коаліції зацікавлені у її збереженні, принаймні найближчі кілька місяців.

Однак, виходячи із нових стартових можливостей, її учасники спробують завоювати якомога більше позицій під час перемовин щодо вже неминучого переформатування уряду.

Головна інтрига українців очікує вже наприкінці цього місяця, адже між основними політичними гравцями вже розпочалися «торги» за можливі ротації в Кабміні. Чи збереже свою посаду чинний прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, чи вдасться домовитися пропрезидентській команді з іншими учасниками коаліції та чи зможе Україна уникнути чергового парламентського скандалу, який із високою вірогідністю призведе до розпуску Верховної Ради та ще одних перевиборів?

Нестабільний Фронт

Неоднозначна ситуація після місцевих виборів у найбільшого партнера пропрезидентської команди у парламенті – фракції «Народного фронту». Аналітики вже встигли охрестити її «фракцією-зомбі», яка фактично тримається на плаву завдяки тій самій коаліційній угоді, підписаній рік тому. Як у казці про Попелюшку, святковий бал у команди Арсенія Яценюка закінчиться рівно 12 грудня, коли спливає термін річної гарантованої недоторканості Кабміну, про що підписанти урочисто домовилися під час укладання коаліційної угоди.

Партії-переможці виборів будуть розхитувати коаліцію – експертСпеціаліст поділився міркуваннями щодо ймовірності серйозних кадрових змін після місцевих виборів.

Однак реалії для прем’єрської команди у парламенті зовсім не казкові: рейтинг «Народного фронту» лише за рік впав з більш ніж 22% до 2%, а сама партія вирішила відмовитися від участі у місцевих виборах. Фактично зараз у партії єдиний вихід – зберегти бодай частку своїх позицій у пропрезидентській політичній силі, розчинившись у ній слідом за вже міфічним «УДАРом». Єдиний козир фракції «НФ» – її чисельність і монолітність (з її складу влітку цього року вийшов лише один нардеп – мажоритарник В’ячеслав Константиновський). Наразі фракція нараховує 81 депутата і саме її наявність у партнерах «БПП «Солідарність» є запорукою існування коаліції. Фактично, у пропрезидентської команди більше немає партнерів такого масштабу в залі парламенту. І шукати їх марно: на заваді стануть як репутаційні втрати, так і елементарна математична неспроможність добрати необхідну кількість голосів.

Тож, Арсеній Яценюк розпочав власну гру: знаючи про наближення фатальної дати 12 грудня, він наввипередки запропонував власне бачення ротацій у Кабміні. Прем’єр анонсував, що вже за 2 тижні відставки слід очікувати міністрам енергетики, охорони здоров’я та освіти. Крім того, Яценюк прогнозує запровадження нової урядової посади – віце-прем’єра з питань європейської інтеграції. Про свою відставку чинний очільник уряду сором’язливо змовчав, визнавши лише факт наявності помилок у діях Кабміну. «Були помилки. Але я виправлю ці помилки з новими людьми», – наголосив Яценюк.

Після виборів з коаліції вийде ще одна фракція – нардепНародний депутат Борислав Береза прогнозує, що в залежності від результатів місцевих виборів зі складу парламентської коаліції може вийти ще одна фракція.

У «БПП» розуміють, що доведеться домовлятися. Хоч партія і посіла перше місце в 2/3 областей, в інших взяла другий результат, в самій Верховній Раді у неї залишилося вкрай мало союзників. Тому лідери пропрезидентської політсили схильні зберегти коаліцію та відтермінувати питання проведення позачергових парламентських виборів. При цьому, в «БПП» бачать основну загрозу у змові олігархів, яким партія та Президент оголосили війну. «Господарі (олігархи – Ред.) поставили завдання – розпуск парламенту та обрання нового, під їхню слухняну більшість. Найкраще – з ліквідацією посади Президента, або з обранням його у парламенті. Для олігархів це означатиме відновлення договірного дерибану. Для українців – скасування мрій про ЄС. Завдання усіх – домовлятися, а не закликати на домашню війну», - зазначив у своєму блозі лідер фракції «БПП» Юрій Луценко.

До речі, саме можливість домовитися з основними олігархічними групами – це ще один шанс для команди «Народного фронту» зберегти свої позиції у владі та залишитися у політичному житті. Ключове завдання Арсенія Яценюка – зберегти за собою крісло прем’єра та кількох соратників в уряді. У разі більш сприятливих перемовин із командою Президента – досягти компромісних із олігархами кандидатур на посади міністрів енергетики та охорони здоров’я. Тоді як в Адміністрації Президента ламають голови над іншим завданням: як зберегти коаліцію в зручному для пропрезидентських позицій форматі, змінити прем’єр-міністра та отримати на це згоду у західних партнерів. «Якщо команда Яценюка наполягає на тому, що мають бути звільнені окремі міністри, то в Адміністрації Президента обговорюється варіант заміни самого Яценюка. Не секрет, що Саакашвілі міг би бути таким претендентом, і посада в Одесі для нього є просто стартовим майданчиком, спеціально для того, щоб він поступово входив до влади», – вважає директор Центру політичних студій та аналітики, співзасновник громадського руху «ЧЕСНО» Віктор Таран. Ще один варіант, який розглядають в АП – висунути на посаду очільника Кабміну впливового соратника Яценюка – нинішнього голову РНБО Олександра Турчинова.

Хитання в бік опозиції

Зовсім іншу гру планують вести «Батьківщина» та «Самопоміч». Ці партії отримали хороший результат на місцевих виборах, але чимось вразити не змогли. Однак це не завадило обом фракціям розпочати власні політичні маневри.

Коаліція занепаду: на що здатні «малі фракції» парламентської більшості?«Молодші партнери» по коаліції ніколи особливо не прагнули долучитися до реформаторських потуг уряду, більше того – намагалися надати несистемний опір президентській політиці.

По-перше, обидві фракції виступили з критикою дій ГПУ щодо затримання лідера партії «УКРОП» Геннадія Корбана. По-друге, «БПП» та «Народному фронту» голоси їхніх партнерів по коаліції будуть конче необхідними під час голосування за так званий пакет безвізових законопроектів. Про неминуче зростання напруги в коаліції свідчать останні заяви лідерів «Батьківщини» та «Самопомочі». Так, партія «Батьківщина» оголосила своєрідний демарш, відмовившись голосувати у парламенті, поки не будуть проголосовані закони щодо зниження тарифів. «Я звертаюся зараз до парламенту. Тільки тут у нас, серед усіх фракцій, може бути створена відповідальна команда, яка візьме відповідальність за наведення ладу в державі. Уряд з цим завданням не впорався», – заявила лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко, різко розкритикувавши дії Кабміну на чолі з Арсенієм Яценюком.

Експерт: вихід «Самопомочі» з коаліції – більше особиста позиція СоболєваПолітолог поділився міркуваннями щодо заяви Єгора Соболєва про можливий перехід фракції «Самопомочі» в опозицію.

Своєю чергою, у фракції «Самопомочі» планують провести спеціальне засідання, на якому буде вирішена подальша доля участі у парламентській більшості. Спочатку про це заявив нардеп Сергій Соболєв, його слова підтвердив голова фракції Олег Березюк. «У нас буде чергова дискусія у фракції про перехід в опозицію, я особисто вважаю, що з таким Президентом, прем'єр-міністром нам не вдасться створити ефективний уряд», – наголосив Соболєв, додавши, що таку позицію поділяють ще кілька його колег по фракції. Інтригою стане засідання фракції, на якому цілком може відбутися розкол – таким чином «Самопоміч» може «схуднути» ще на кількох депутатів.

Якщо ж «Самопоміч» все ж таки вийде з коаліції, «БПП» та «Народному фронту» нічого іншого не залишиться, як домовлятися із «Батьківщиною» з урахуванням широкого спектру вимог її лідерки під час переформатування уряду. Ще один варіант для двох найбільших фракцій, який, втім, веде у глухий кут – домовитися про спільні голосування із позафракційними депутатами та депутатською групою «Воля народу». Однак навіть успішний формат голосування такого ситуативного об’єднання призведе лише до подальшого дисбалансу в коаліції, неминучим наслідком якого стане черговий достроковий розпуск Верховної Ради 8-го скликання.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і Діло»

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: