Результати виборів довели, що українці хочуть бачити відповідальну політику своїх мерів – експерт

Читать на русском
Петро Порошенко

Результати місцевих виборів 2015 року засвідчили, що в суспільстві є серйозний запит на відповідальну політику, а також зростання немонолітної опозиційної політичної складової.

Про це у рамках спецпроекту «ОБРАНІ» розповів глава громадської організації «Слово і Діло» Євген Заїка.

За його словами, те, що за результатами першого туру голосування вже точно втратили будь-які шанси на переобрання чотири чинних міських голови достатньо великих обласних центрів, є свідченням того, що українці готові не просто перезавантажувати регіональні еліти, а ставлять вимогу до останніх наповнювати місцеву політику відповідальним змістом.

«Мер Запоріжжя Олександр Сін провалив 43% своїх поточних та передвиборчих обіцянок. Віктор Анушкевичус з Івано-Франківська – 48%, Віктор Погорєлов з Ужгорода – 47%. Всі вони були кандидатами на посади мерів і на цих виборах, проте виборці відповідних міст абсолютно зважено показали «червоне світло» безвідповідальній політиці очільників своїх громад. Чи можна це вважати загальнонаціональним трендом? Очевидно, що ні. Але, скоріш за все, ця тенденція, яка в умовах зміни чинного законодавства, зокрема в частині запровадження механізму відкликання неефективних та безвідповідальних депутатів місцевих рад і міських голів, що стане можливим уже за рік, однозначно набиратиме ваги», – відзначив активіст.

Щодо опозиційної складової, то результати, які за підсумками виборів отримують представники «Опозиційного блоку», «Відродження», «УКРОПу», меншою мірою «Нашого краю», свідчать про те, що вона зростає.

Бенкет під час чуми: наскільки виправданою є вартість нинішніх місцевих виборів?Витрати на нинішні місцеві вибори для всіх учасників складуть близько 2 млрд гривень. Втім, головним питанням залишається доцільність і ефективність витрачених коштів для отримання необхідної кількості голосів виборців.

«Якщо згадати ситуацію річної давнини, то політична географія того ж «Опозиційного блоку» суттєво збільшилася. Наприклад, якщо раніше це було лише 10 регіонів південно-східних областей України, то нині це уже 17 областей, серед яких і Житомирська, і Закарпатська, і Кіровоградська. А майбутня співпраця представників «Відродження» чи «Нашого краю» з коаліційними силами влади у місцевих радах, намагання чого уже зараз проглядаються в деяких містах, дозволить представниками «Опоблоку» додатково рекрутувати значну частину їх електорату», – впевнений Заїка.

І якщо на місцевих виборах у низці областей південно-східного регіону, крім загальнонаціональних «Відродження» та «Нашого краю», опозиційну складову вдалося роздробити ще й за рахунок регіональних політичних проектів на кшталт партій «Довіряй ділам» в Одесі чи «Рідне місто» в Кіровограді, то за умови парламентської кампанії, на думку активіста, це може не спрацювати й виборці будуть схилятися до більш потужного опозиційного гравця.

«А те, що «Опозиційний блок», попри всю одіозність фігур, що його представляють, оформив серйозну заявку на відповідний статус за результатами місцевих виборів, ще раз засвідчує вигідність його позицій щодо непростих опонентів із «Відродження» та «Нашого краю», – констатував активіст.

Нагадаємо, що стежити за ходом подій і дізнаватися про попередні результати місцевої виборчої кампанії можна за допомогою онлайн-спецпроекту «ОБРАНІ».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: