АП намагалася домогтися від Коломойського дій силового порядку – експерт

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Президент перестав спиратися лише на «майданну» більшість країни.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко, аналізуючи ситуацію із затриманням Геннадія Корбана.

«Все починалося зі спроби виконати угоду між АП і «регіоналами», за якою частина міст східної України передавалася їм в обмін на лояльність до Президента. Це дуже приваблива угода, Президенту потрібно на когось спиратися, і саме «донецькі» виявилися надійними. Президент перестав спиратися лише на «майданну» більшість країни. Але зараз все це валиться через те, що відбувається в Одесі, Дніпропетровську. А Президент намагається виконати зобов'язання, тисне на Коломойського, щоб він відмовився від боротьби за електорат і місця в органах влади», – аналізує політолог.

Крім того, за його словами, у прокуратурі розуміють, що скоро буде звільнятися «легендарний» Шокін, і невідомо, як їх дії по розгрому «УКРОПу» оцінить наступне керівництво.

«Немає одного раціонального пояснення цій ситуації. Одне чіпляє інше», – уточнив він.

Також експерт припустив, що Порошенко сподівався, що це буде боротьба між ним і Коломойським, що він скористається певними можливостями серед силовиків і «виб'є» Коломойського. Але для цього потрібен нейтралітет інших олігархів, а вони мовчать. Підтримки немає.

«Навряд чи це початок третього Майдану, перевороту або ще чогось», – вважає політолог.

На його думку, потрібно було домогтися від Коломойського дій силового порядку. Звідси ідея про автомати, зброю, і про те, що вони готувалися до чогось страшного. Але Коломойський не ведеться на провокацію Порошенка з арештом Корбана.

«Є розрахунок, що Коломойський вибухне і направить «Правий сектор» на АП. Навіть зміцнили ворота навіть, але навряд чи це станеться. Спалах конфлікту відбудеться на іншій території», – говорить Віктор Небоженко.

Експерт: обшуки в Дніпропетровську – меседж Президента КоломойськомуЧерез затримання Геннадія Корбана Президент надсилає меседж дніпропетровському олігарху Ігорю Коломойському, а кінцевою метою таких дій може бути у тому числі й відставка прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка.

«Великого суду над Корбаном не вийде. Вони точно не того взяли. Потрібно було вже брати когось наївнішого, але не того, для кого судові конфлікти – рідна стихія», – переконаний Небоженко.

«Тільки якщо Президент зробить наступний крок й спробує приватизувати та відібрати «ПриватБанк», що він може зробити, то це торкнеться кожного. Цього хотіли Кучма, Янукович, а зараз і Порошенко. Без загибелі «ПриватБанку» не буде його власної імперії. Але це подадуть як реформу банківської системи», – припускає він.

Нагадаємо, в рамках широкомасштабної спецоперації з ліквідації діяльності організованого злочинного угруповання був затриманий лідер партії «УКРОП» Геннадій Корбан.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: