Звільнити не можна залишити. Охендовський розповів, чому ЦВК досі працює старим складом

Читать на русском
Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський стверджує, що ініціювати зміну складу ЦВК наразі можна лише через звільнення її членів у Верховній Раді.

Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський стверджує, що ініціювати зміну складу ЦВК наразі можна лише через звільнення її членів у Верховній Раді.

Про це він розповів в інтерв'ю «5 каналу», передає «Слово і Діло».

При цьому голова Центрвиборчкому наголосив, що з моменту продовження терміну повноважень комісії напередодні виборів Президента вони так і не були припинені Верховною Радою, а звільнитися без згоди народних депутатів член ЦВК після закінчення 7-річного терміну не має права, оскільки це вважатиметься саботажем роботи органу.

«Юридично це виглядає зараз так: термін повноваження як був 7 років, так і залишився 7 років. Термін повноважень завершився, але юридично ці повноваження до цього часу не припинені. А припинитись вони можуть лише рішенням Верховної Ради України про звільнення члена Центральної виборчої комісії із займаної посади. Просто так припинити ходити на роботу – це означає вчинити протиправну бездіяльність, порушити присягу члена комісії в частині забезпечення реалізації виборчих прав громадян України», – констатував Охендовський.

«Зміни до закону про ЦВК, який дозволив членам ЦВК після спливу семирічного терміну їх повноважень продовжувати виконувати свої обов’язки, а точніше не дозволили, а зобов’язали виконувати свої обов’язки, вносила ж не ЦВК. Ці зміни були внесені Верховною Радою України ще в березні 2014 року, коли було необхідно завершити вибори Президента України», – нагадав він.

Крім того чиновник вважає, що нинішній склад Комісії є найбільш професійним. «Можу сказати, що цей склад є найбільш професійним, в тому числі враховуючи вже й кількість років, які нам довелося пропрацювати разом, я готовий продовжувати працювати разом з усіма колегами», – заявив Охендовський, відповідаючи на запитання про те, чи збирається він і надалі продовжувати працювати в ЦВК, якщо його кандидатура буде запропонована.

Нагадаємо, раніше лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко запропонувала новий закон про вибори, а також переобрання складу Центральної виборчої комісії. Слід зазначити, що про цей намір депутат оголосила вже після завершення першого туру місцевих виборів в Україні – 29 жовтня.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: