Вже наступного року в РФ закінчаться ресурси на утримання «ДНР» та «ЛНР» – експерт

Читать на русском
Петро Порошенко

Росія сама не зможе розтягнути конфлікт на Донбасі ще на рік, оскільки воювати на два фронти дуже важко як матеріально, так і фізично.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Василь Мокан, аналізуючи інформацію про те, що на Донбасі обидві сторони почали відведення артилерії калібром до 100 мм.

«Певний прогрес у напрямку деескалації конфлікту на Донбасі є. Але, разом з тим, триває ситуація, коли Україна фактично в односторонньому порядку виконує домовленості. Почався процес відведення озброєнь, але й він проходить не так, як домовлялися, й глобально до розв'язання військового конфлікту ще дуже далеко», – переконаний експерт.

На його думку, РФ тимчасово використовує політичні та дипломатичні інструменти.

«Обстріли час від часу провокуються не централізованою командою, а бандитськими формуваннями, непідконтрольними Кремлю та сепаратистам. Скоріш за все, тиша зараз вигідна Росії у зв'язку з бажаням пом'якшити санкції Заходу», – припускає політолог.

Проте цілковито домовленості не виконуються й, на жаль, якщо бойовикам буде вигідно, можна в будь-який момент очікувати, що знову почнуться обстріли, дії чи заяви, абсолютно протилежні домовленостям.

Президент підписав закон, яким остаточно повертає Донбас до складу України – експертЕксперт поділився міркуваннями щодо інформації про те, що Президент підписав закон, яким місцевим бюджетам дозволяється використовувати кошти з окупованих територій.

Однак експерт переконаний, що конфлікт у контексті збройного протистояння не зможе розтягнутися на кілька років і навіть ще на рік.

«У найближчі місяці його переведуть у стадію жевріючого за рахунок політичного врегулювання, виборів, або ж продовжать економічний тиск. За підрахунками багатьох західних аналітиків, вже наступного року в РФ закінчаться ресурси на утримання «ДНР/ЛНР». Більше року фізично та матеріально РФ не зможе воювати на два фронти», – припускає Василь Мокан.

«На роки затягнеться не військове протистояння, а процес повноцінного повернення окупованих територій та їх відновленння», – резюмував він.

Як відомо, в результаті переговорів лідерів «нормандської четвірки» в Парижі сторони домовилися про відведення озброєнь від лінії розмежування та проведення виборів за українськими законами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: