«Газпром» знову намагається встановити над «Нафтогазом» свою диктатуру – експерт

Читать на русском
Петро Порошенко

«Газпром» зараз робить маневри, щоб на піку холодів знову скористатися енергозалежністю України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор енергетичних програм центру «Номос» Михайло Гончар, аналізуючи інформацію про те, що «Газпром» має намір брати участь у тендері на постачання газу на $300 млн і поставляти газ реверсом.

«У даному разі, потрібно слідувати принципу – отримувати не більше 50% від одного джерела. Реверсні поставки мають залишатися за європейськими постачальниками. Зрозуміло, що «Газпром» може виступати не в прямому вигляді, а у вигляді якоїсь європейської компанії, зареєстрованої в одній із країн ЄС. Тоді ситуація з юридичного боку виглядатиме нібито чисто, ну а з боку фактичного – ні. Тому те чи інше рішення щодо контракту має прийматися керівництвом «Нафтогазу» на основі аналізу пропозиції й з урахуванням того, що це співвідношення в 50% на користь одного постачальника не має бути перевищено. Не важливо, виступає постачальник від власного імені чи заходить через внучаті компанії», – пояснює експерт.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв досягнути енергонезалежності за 2 рокиСказано 10 травня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

На його думку, це все легко прорахувати, а можливість взяти участь у тендері – право «Газпрому». Адже це не означає, що «Нафтогаз» має включати йому зелене світло, навіть у тому разі, якщо ця пропозиція буде фінансово привабливою.

«Газпром» діє на перспективу. У зимовий період на спотовому ринку ціни підвищуються, і вони також можуть підвищити свою контрактну ціну. А «Газпром» може маніпулювати. Але не варто забувати про війну. Те, що зараз на Донбасі не стріляють, не має розслабляти владу. Маневри з боку «Газпрому» можуть бути з тим, щоб потім підвищити ціну на піку холодів, скористатися знову залежністю, що виникне, й увімкнути знову свій енергетичний важіль впливу», – аналізує Гончар.

Нагадаємо, що ще будучи кандидатом у Президенти, Петро Порошенко обіцяв, що диверсифікує постачання газу. Пізніше він заявив, що через 2 роки Україна досягне енергонезалежності.

Подивитися всі обіцянки Президента України можна тут. Обіцянки його колег доступні за цим [посиланням].(http://www.slovoidilo.ua/ratings/persons/secretariat/all/index.html)

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: